βενζοδιαζεπαμίνες – Ποιές είναι – Πώς δρούν – Τι κοινό έχουν με το χάπι Βιασμού.

Οι βενζοδιαζεπίνες είναι κατασταλτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τα μείζονα ηρεμιστικά, που χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση σοβαρών ψυχιατρικών διαταραχών και τα ελάσσονα ηρεμιστικά, που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του άγχους (αγχολυτικά) ή για προβλήματα ύπνου (υπνωτικά).

Η χρήση και η κατάχρηση, με σκοπό την αλλαγή της διάθεσης, αφορά στα ελάσσονα ηρεμιστικά. Η χρήση βενζοδιαζεπινών με αυτόν το στόχο γίνεται είτε μόνο με χάπια, είτε σε συνδυασμό με άλλες ουσίες. Οι χρήστες κοκαΐνης συχνά τις χρησιμοποιούν για την αντιμετώπιση των στερητικών συμπτωμάτων, ενώ οι χρήστες οπιούχων για την ενίσχυση των ευφορικών δράσεων των οπιούχων. Επίσης, όσοι κάνουν κατάχρηση οινοπνευματωδών ή είναι εξαρτημένοι από το αλκοόλ κινδυνεύουν περισσότερο να κάνουν χρήση βενζοδιαζεπινών ως δευτερεύουσας ουσίας.

Ο αριθμός των εξαρτημένων από τις βενζοδιαζεπίνες συνήθως υποτιμάται και είναι αρκετά υψηλός. Έχει αναφερθεί ότι το 1/3 των σχετικών με ουσίες επισκέψεων σε τμήματα επειγόντων περιστατικών αφορά ουσίες αυτής της κατηγορίας.

Ιστορικά στοιχεία
Οι κατασταλτικές ουσίες αυτής της κατηγορίας εισάγονται ως φάρμακα για την ανακούφιση από το άγχος και τη διευκόλυνση του ύπνου στις αρχές της δεκαετίας του 1960, μια εποχή που συμπίπτει με την απογοήτευση του ιατρικού κόσμου από τα βαρβιτουρικά. Η πρώτη ουσία που διατέθηκε για ιατρική εφαρμογή ήταν η χλωροδιαζεποξείδη (Librium), την οποία ακολούθησε σε σύντομο χρονικό διάστημα η διαζεπάμη (Valium). Σύντομα έγιναν τα περισσότερο συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Δυστυχώς, οι επόμενες δεκαετίες απέδειξαν ότι και αυτές οι ουσίες, αν και είχαν το πλεονέκτημα της μεγαλύτερης κλινικής ασφάλειας, κυρίως όσον αφορά στις απόπειρες αυτοκτονίας, παρουσίαζαν όλα τα σοβαρά μειονεκτήματα των βαρβιτουρικών, όπως την εγκατάσταση εξάρτησης και ανοχής.

Κλινικές επιδράσεις
Η δράση των βαρβιτουρικών σχετίζεται με μια ήπια εξασθένηση της προσοχής και της συγκέντρωσης, καθώς και με μείωση του άγχους και της καταθλιπτικής διάθεσης. Η χορήγηση μικρών ή μέτριων δόσεων αναπτύσσει παρόμοια συμπτωματολογία με τη δράση του αλκοόλ. Σε μεγάλες δόσεις οδηγούν σε καταστολή της αναπνοής, πτώση της πίεσης και τελικά σε κώμα, το οποίο είναι δυνατό να έχει θανατηφόρα έκβαση. Σε συνδυασμό με χρήση οινοπνευματωδών, η θανατηφόρος δόση μειώνεται σημαντικά.

Χαρακτηριστικά της εξάρτησης από βενζοδιαζεπίνες
Οι βενζοδιαζεπίνες είναι φάρμακα που προδιαθέτουν σε κατάχρηση, επειδή προξενούν αγχόλυση που βιώνεται από τους περισσότερους ως μια ευχάριστη εμπειρία. Η συστηματική χρήση τους προκαλεί σωματική και ψυχολογική εξάρτηση, η οποία συνοδεύεται από στερητικό σύνδρομο. Η βαρύτητα των στερητικών συμπτωμάτων που συνδέονται με τις βενζοδιαζεπίνες ποικίλλει σημαντικά, ανάλογα με τη μέση δόση και τη διάρκεια της χρήσης. Ωστόσο, ένα ήπιο στερητικό σύνδρομο μπορεί να συνοδεύει ακόμη και τη βραχυχρόνια χρήση χαμηλών δόσεων.

Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι: άγχος, ψυχοκινητική διέγερση, αϋπνία, εφιάλτες, τρόμος και (το σημαντικότερο) επιληπτικοί σπασμοί. Η κλινική αντιμετώπιση της απόσυρσης πρέπει να είναι αργή και προϋποθέτει περίοδο σταδιακής ελάττωσης μεταξύ 6 εβδομάδων και τριών μηνών.

Χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι των βενζοδιαζεπινών
Τα πιο γνωστά από αυτά τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στη χώρα μας και συνταγογραφούνται αρκετά συχνά είναι το Lexotanil (αγχολυτικό), το Xanax, το Tavor (αγχολυτικό) και το Centrac (αγχολυτικό).

Από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα χάπια μεταξύ των χρηστών ηρωίνης αποτελούν τα Vulbegal, τα Hipnosedon και τα Stedon.

Κάποια άλλα κατασταλτικά φάρμακα που πρέπει να γνωρίζει ένας κλινικός της εξάρτησης που έρχεται σε επαφή με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρήσης ουσιών, λόγω της συχνής κατάχρησής τους, είναι το Akineton, το οποίο προκαλεί ένα είδος συγχυτικής καταστολής και ψυχοδιέγερσης, και το Artane, τα οποία αποτέλεσαν παλαιότερα αντικείμενο κατάχρησης, ειδικά σε νεαρές ηλικίες.

Date-Rape Drugs: Rohypnol – GHB
Στη κατηγορία των βενζοδιαζεπινών συγκαταλέγονται και δύο σκευάσματα που έχουν συνδεθεί με πράξεις σεξουαλικής κακοποίησης, επειδή προκαλούν στο θύμα απώλεια συνείδησης και αδυναμία να προβάλει αντίσταση. Προκαλούν καταστολή και αμνησία, δρουν ταχύτατα (σε 10 λεπτά), έχουν μεγάλη διάρκεια δράσης (μέχρι και 12 ώρες) και ανιχνεύονται δύσκολα. Η βιβλιογραφία αναφέρει ότι το 60% περίπου των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης έχουν διενεργηθεί με τη χρήση ουσιών, κυρίως αλκοόλ, ενώ στο 5 ώς και 10% περίπου των θυμάτων χορηγήθηκαν «date-rape» ουσίες.

Το Rohypnol, το οποίο προέρχεται από την ουσία φλουνιτραζεπάμη, χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, ως ηρεμιστικό και ως αναισθητικό πριν από το χειρουργείο. Κυκλοφορεί σε μορφή χαπιού. Είναι άοσμο, άχρωμο και διαλύεται εύκολα σε ανθρακούχα ποτά. Η δράση 1 mg Rohypnol ξεκινά μέσα στα πρώτα 30 λεπτά μετά τη λήψη του και μπορεί να διαρκέσει από 8 ώς και 12 ώρες. Προκαλεί επιλεκτική αμνησία, προσωρινή απώλεια συνείδησης και για το λόγο αυτό έχει συνδεθεί η συχνή χρήση του με σεξουαλικές επιθέσεις, στις οποίες τα θύματα δεν μπορούν να θυμηθούν τα γεγονότα που συνέβησαν όσο βρίσκονταν κάτω από την επήρειά του. Εκτός από την αμνησία που προκαλεί, κατά τη διάρκεια της χρήσης του παρατηρείται έντονη ζαλάδα, υπνηλία και χαμηλή πίεση. Επίσης συχνά υπάρχουν οπτικές παραισθήσεις, σύγχυση και γαστρεντερολογικές διαταραχές.

Το GHB (γ-υδροξυβουτυράτη) έχει χρησιμοποιηθεί από τη δεκαετία του 1960 ως αναισθητικό και υπνωτικό, ενώ σήμερα χρησιμοποιείται θεραπευτικά στη ναρκοληψία και τον αλκοολισμό. Κυκλοφορεί συνήθως σε μορφή σκόνης ή διαλυμένο σε κάποιο υγρό. Στην υγρή μορφή του, ο χρήστης δεν μπορεί να γνωρίζει την περιεκτικότητα του GHB στο υγρό και για αυτόν το λόγο πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός. Είναι άχρωμο, άοσμο και άγευστο. Η δράση του ξεκινά 10 με 20 λεπτά μετά τη χρήση του και διαρκεί ώς και 4 ώρες, ανάλογα με τη δόση. Το GHB επιδρά στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και δημιουργεί ευφορικά και καταπραϋντικά συναισθήματα. Επίσης, συχνά αναφέρεται η χρήση του και ως αναβολικό, που βοηθά στις καύσεις του λίπους και την ενίσχυση των μυών. Έχει συνδυασθεί και αυτό με σεξουαλικές επιθέσεις. Σε χαμηλές δόσεις, το GHB φέρνει χαλάρωση και διώχνει το άγχος. Με τη συνεχή και αυξανόμενη χρήση του μειώνονται οι ρυθμοί της καρδιάς και της αναπνοής σε επικίνδυνα επίπεδα που μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και το θάνατο. Προκαλεί έντονη ζαλάδα, υπνηλία, τάση προς εμετό, σύγχυση και μειωμένη αίσθηση των αντανακλαστικών. Το GHB αποβάλλεται γρήγορα από τον οργανισμό και συχνά είναι δύσκολο να διαγνωσθεί η χρήση του.

Αν κάποιος γύρω σου η εσύ, αντιμετωπίζεις πρόβλημα εξάρτησης με βενζοδιαζεπίνες.
Κάλεσε μας ΤΩΡΑ στο 2392023749 / 6932437237.
Είμαστε εδώ για σένα και μαζί με την εξειδικευμένη θεραπευτική ομάδα μας μπορούμε να σε βοήσουμε να απαλλαγης απο την εξαρτηση σου ή να σε καθοδηγησουμε σωστά για το πως μπορείς να κινητοποιήσης τον εξαρτημένο γύρω σου να δεχτεί βοήθεια.
Διαθέτουμε εξιδεικευμένα προγράμματα για την εξάρτηση βενζοδιαζεπίνες.

www.aytognosia.com