Εθισμός στο διαδύκτιο

Μια σύγχρονη μορφή εθισμού
Από την εποχή που η Margaret Shotton (1989) εισήγαγε τον όρο «εθισμός στον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή» (computer addiction), έχουν αλλάξει πάρα πολλά στη σχέση του ανθρώπου με την τεχνολογία. Αν αρχικά αυτός ο όρος περιέγραφε μόνο κάποιους επαγγελματίες της τεχνολογίας, που εξαιτίας αυτής έχουν παραμελήσει συγγενείς και φίλους, σήμερα με τις δυνατότητες και την εξάπλωση του διαδικτύου δεν ισχύει το ίδιο. Στις μέρες μας πια, ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι ένας ευρύς όρος, ο οποίος καλύπτει ένα φάσμα συμπεριφορών και προβλημάτων ελέγχου των παρορμήσεων, σχετιζόμενες με τη χρήση του διαδικτύου. Είναι ένας μη χημικός, συμπεριφορικός εθισμός που σε επίπεδο φυσιολογίας του εγκεφάλου λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο όπως ο εθισμός σε ψυχοδραστικές ουσίες. Ο όρος του «εθισμού στο διαδίκτυο» με την τωρινή του ερμηνεία εισήχθη πρώτη φορά από τον Goldberg και έγινε δημοφιλής με την καινοτόμο έρευνα της Kimberley Young (1996).

Η εξάπλωση του φαινομένου είναι παγκόσμια και αφορά όλες τις ηλικιακές και τις κοινωνικές ομάδες. Εκτιμάται ότι περίπου 9 εκατομμύρια Αμερικανοί και δέκα εκατομμύρια Κινέζοι πολίτες μπορούν να χαρακτηριστούν ως εθισμένοι στο διαδίκτυο, με επιπτώσεις που περιλαμβάνουν απώλεια ελέγχου των παρορμήσεων, έντονη επιθυμία για απόσυρση, κοινωνική απομόνωση, συζυγικά προβλήματα, ακαδημαϊκές αποτυχίες και οικονομικά χρέη (Σιώμος, 2013). Από όλα τα είδη συμπεριφορικού εθισμού, το διαδίκτυο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω των επιπτώσεων που επιφέρει σε εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο.

Αν και μόλις το 1,4 του παγκόσμιου πληθυσμού είναι χρήστες του διαδικτύου, τα προβλήματα στον γενικό πληθυσμό αλλά και σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες (π.χ. έφηβοι) είναι αρκετά έντονα. Ο εθισμός στο διαδίκτυο αναπτύσσεται παράλληλα με την ανάπτυξη του διαδικτύου και απασχολεί πλέον επιστήμονες διαφορετικών επιστημονικών πεδίων. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί βλαπτική η ύπαρξη του διαδικτύου.

Το διαδίκτυο είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μέσο για επικοινωνία, ακαδημαϊκή έρευνα, ανταλλαγή πληροφοριών και ψυχαγωγία. Όπως για παράδειγμα και με το τζόγο ή το αλκοόλ, η επαφή με το διαδίκτυο δεν μπορεί να αποτελέσει παράγοντα επικινδυνότητας για εμφάνιση εξαρτητικής συμπεριφοράς από το άτομο. Ούτε επίσης αν κάποιος εργάζεται με το διαδίκτυο, εκπαιδεύεται μέσω αυτού ή ακόμα και ψυχαγωγείται από αυτό και μέσω αυτού. Το πρόβλημα εμφανίζεται όχι από τον βαθμό εμπλοκής ενός ατόμου με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, αλλά από τις αρνητικές συνέπειες που εμφανίζονται όταν δεν υφίσταται η συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Με άλλα λόγια κριτήριο για την ύπαρξη του συγκεκριμένου συμπεριφορικού εθισμού δεν αποτελεί μόνο ο χρόνος που αφιερώνει ένα άτομο στην ενασχόληση με το διαδίκτυο. Εξάλλου, οι περισσότεροι από εμάς αφιερώνουμε αρκετό χρόνο στο διαδίκτυο χωρίς να έχουμε από αυτή την δραστηριότητα συνέπειες στην προσωπική και κοινωνική μας ζωή. Ο εθισμός στο διαδίκτυο αναπτύσσεται όταν η συγκεκριμένη συμπεριφορά ξεφύγει από τον έλεγχο του ατόμου.

ΖΗΤΑ ΒΟΗΘΕΙΑ … ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΣ !!

ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ
Θεραπευτικό κέντρο εξαρτημένων ατόμων
24ώρες – 7 μέρες 2392023749 / 6932437237
www.aytognosia.com