Εξάρτηση – Πώς επηρεάζει

Σωματικά  

Οι άνθρωποι που είναι εθισμένοι σε ουσίες δεν καταφέρνουν να φροντίσουν επαρκώς τους εαυτούς τους, επειδή είναι απορροφημένοι από τον εθισμό τους. Μπορεί να μην κοιμούνται αρκετά, περνούν μέρος σε περιττούς κινδύνους, συχνά παραλείπουν γεύματα και δεν τρώνε σωστή διατροφή. Συχνά αισθάνονται άσχημα σωματικά και αρχίζουν να βρίσκουν τον εαυτό τους λέει δικαιολογίες για τους λόγους που κάνουν χρήση διαφόρων ουσιών. Διαπιστώνουν ότι συχνά χρειάζεται ισχυρότερη ουσία για να έχουν την ίδια επίδραση που είχαν και ψάχνουν τρόπους για να φτιαχτούν σε λιγότερο χρόνο από το συνηθισμένο. Βρίσκουν τον εαυτό τους να αρχίζει να ξεχνάει πράγματα και να κάνει πράγματα που ποτέ δεν πίστευαν ότι θα έκαναν. Οι ουσίες γίνονται γρήγορα το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή τους.

Συμπεριφορικά  

Τα άτομα που είναι εθισμένα σε ουσίες δυσκολεύονται να διατηρήσουν τις σχέσεις τους με τους άλλους. Συχνά χάνουν την αίσθηση του εαυτού τους και τη σύνδεσή τους με τους άλλους. Επιπλέον, μπορεί να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εργασία ή στο σχολείο. Αρχίζουν να δυσκολεύονται να παίρνουν αποφάσεις και να ολοκληρώνουν εργασίες. Βρίσκουν τον εαυτό τους να αλλάζει συχνά θέσεις εργασίας και σχέσεις διαβίωσης. Βρίσκουν τον εαυτό τους να αποφεύγει φίλους και συγγενείς που μαθαίνουν για τον εθισμό τους. Συχνά αρχίζουν να κρύβουν τις ουσίες και να τις χρησιμοποιούν κρυφά, ώστε οι άνθρωποι να μην γνωρίζουν πόσο κάνουν χρήση. Βρίσκουν επίσης τον εαυτό τους να αισθάνεται άσχημα και να αναζητά ουσιες όταν δεν κάνουν χρήση. 

Συναισθηματικά

Τα άτομα που είναι εθισμένα σε ουσίες έχουν γενικά χαμηλή αυτοεκτίμηση. Τείνουν να βιώνουν συναισθήματα όπως άγχος, φόβο, ενοχή , κατάθλιψη και ντροπή. Τείνουν να έχουν ανεξήγητες εναλλαγές της διάθεσης και είναι πιθανό να έχουν επεισόδια θυμού και οργής. Κατά καιρούς θα είναι ακόμη και βίαιοι με τους άλλους γύρω τους. Συχνά αισθάνονται ότι δεν είναι καλοί σε τίποτα άλλο εκτός από τη χρήση ουσιών. Μερικές φορές αισθάνονται μόνοι, χαμένοι και φοβισμένοι. Νιώθουν θυμό και δυσαρέσκεια και στη συνέχεια αισθάνονται άσχημα για το αντικτυπό που έχει η χρήση τους στους ανθρώπους γύρω τους.

Ψυχολογικά

Τα άτομα που είναι εθισμένα σε ουσίες συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη σκέψη τους. Τείνουν να έχουν μειωμένη λογική και κρίση . Συχνά δεν είναι σε θέση να σκεφτούν τα πράγματα λογικά. Η διαταραγμένη σκέψη τους επηρεάζει την απόδοσή τους στην εργασία. Αρνούνται να ακούσουν τους άλλους ανθρώπους που μιλούν μαζί τους για τον εθισμό τους. Επειδή δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα γιατί είναι εθισμένοι, χρησιμοποιούν ουσίες για να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν το άγχος της ζωής. Συχνά δυσκολεύονται τόσο πολύ να σκεφτούν και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της ζωής που αναρωτιούνται αν η ζωή αξίζει να ζει κανείς. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατάχρηση ουσιών ή αν κάποιος πλησίον σας αναζητά θεραπεία για αυτήν, μην διστάσετε να καλέσετε τώρα στην τηλεφωνική γραμμή του κέντρου μας 2392023749

Για ανώνυμη διαδικτυακή ενημέρωση και στήριξη σχετικά με θέματα εξάρτησης επισκεφτείτε το www.apexartisi-online.com η καλέστε μας στο 6937480916