Η σημασία των οικογενειακών ρόλων στη θεραπεία της εξάρτησης


Η οικογένεια είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή για τους περισσότερους ανθρώπους. Εκτός από την ανάγκη της οικογενειακής στήριξης σε δύσκολους καιρούς, οι οικογενειακοί ρόλοι στη διαδικασία αντιμετώπισης της εξάρτησης  είναι καθοριστικοι για την ανάρρωση από τον ενεργό εθισμό . Ο εθισμός επηρεάζει όχι μόνο τον χρήστη αλλά όλη την οικογένεια η οποια υποφέρει. 

Τα άτομα που χρησιμοποιούν ναρκωτικά ή αλκοόλ επηρεάζουν αρνητικά όλο το οικογενειακό σύστημα. Οι σκέψεις και οι ενέργειες ενός ατόμου που παλεύει με τη χρήση κατάχρηση ουσιών δημιουργούν φόβο και δυσπιστία στην οικογένεια. Ωστόσο, η οικογενειακή στήριξη και θεραπεία  για τη διαταραχή χρήσης ουσιών μπορεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και να ενθαρρύνει τα αγαπημένα τους πρόσωπα να διατηρήσουν την ανάρρωση. 

Ο ρόλος της οικογένειας στην αποκατάσταση του εθισμού είναι μεγάλος και σημαντικός. Τα μέλη της οικογένειας μπορούν να βοηθήσουν το αγαπημένο τους πρόσωπο να κινητοποιήθει και να δεχτεί βοήθεια με στόχο να επιτύχει την νηφαλιότητα. 

Δυσλειτουργικοί ρόλοι όπου τα μέλη της οικογένειας παίζουν σε έναν ενεργό εθισμό. 

Μια οικογένεια που επηρεάζεται από την κατάχρηση ουσιών εξελίσσεται αναπόφευκτα σε ένα δυσλειτουργικό σύστημα. Σε αυτό το σύστημα, τα μέλη αναλαμβάνουν εν αγνοία τους «ρόλους» προκειμένου να ανταπεξέλθουν. Αυτοί οι ρόλοι ισχύουν για διάφορες σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων γονέων-παιδιών, συζύγων, αδελφών και άλλων.

 Μια πιο προσεκτική ματιά στους οικογενειακούς ρόλους

Ο εθισμένος

Ο εξαρτημένος είναι το επίκεντρο της οικογένειας. Συνειδητά ή όχι, τα μέλη της οικογένειας αρχίζουν να ξοδεύουν περισσότερο χρόνο και ενέργεια για να αντιμετωπίσουν τον εξαρτημένο – βοηθώντας, επιτρέποντας ή καλύπτοντας ό, τι έχασε για να διατηρήσει το ευ ζην του. Καθώς ο εξαρτημένος συνεχίζει τη συμπεριφορά του, τα μέλη της οικογένειας μπορεί να καταλήξουν να αναλαμβάνουν περισσότερους ρόλους μέσα στην οικογένεια χωρίς να το αναγνωρίζουν.

Ο Διασώστης/Φροντιστής

Ο ρόλος αυτός συνήθως λειτουργεί δικαιολογώντας τις συμπεριφορές του εξαρτημένου.  Ο διασώστης/φροντιστής  είναι απρόθυμος ή αδύναμος να θεωρήσει το εξαρτημένο άτομο υπεύθυνο για τις πράξεις του. Είναι επίσης γνωστός ως « μάρτυρας της οικογένειας » επειδή όχι μόνο υποστηρίζει τη δυσλειτουργική συμπεριφορά αλλά προστατεύει τον εξαρτημένο από τις συνέπειες των πράξεών του.

Ο ήρωας

Παρόμοια συμπεριφορά με τον διασώστη/ φροντιστης , ο ήρωας αφιερώνει το χρόνο και την προσοχή του στο να καλύψει τα λάθη του εξαρτημένου για να διατηρήσει την εικόνα  της  οικογένειας ως «φυσιολογική». Ο ήρωας θα κάνει ό, τι μπορεί για να διατηρήσει τη δυσλειτουργική οικιακή ζωή κεκλεισμένων των θυρών. Μπορούν να καλύψουν το εθισμένο άτομο, προσπαθώντας να κάνουν το εξαρτημένο άτομο να φαίνεται ευχάριστο σε όλους. Μπορεί επίσης να είναι σε άρνηση, αγνοώντας μεγάλα προβλήματα που απαιτούν επαγγελματική παρέμβαση. 

Ο αποδιοπομπαίος τράγος

Ο αποδιοπομπαίος τράγος είναι το άτομο στην οικογένεια που κατηγορείται. Ο αποδιοπομπαίος τράγος δημιουργεί άλλα προβλήματα και ανησυχίες προκειμένου να απομακρύνει την προσοχή από το πραγματικό ζήτημα. Είναι πολύ επιτυχημένοι στο να αποσπούν την προσοχή της οικογένειας και των άλλων από το εξαρτημένο άτομο. Ως αποτέλεσμα, ο αποδιοπομπαίος τράγος μπορεί να αρχίσει να πιστεύει ότι φταίει για όλα και να αναπτύσσει χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Η Μασκότ

Η μασκότ είναι συνήθως το μικρότερο παιδί. Η μασκότ προσπαθεί συχνά να μειώσει το άγχος που προκαλεί ο εθισμένος με χιούμορ. Αισθάνεται ανίσχυρος με αυτό που συμβαίνει και στοχεύει να αποτρέψει οποιαδήποτε δυσάρεστη οικογενειακή κατάσταση με αστείες ή κωμωδίες. Συνήθως η μασκότ βρίσκεται συχνά σε συνεχή κίνηση και είναι αγχωμένη ή καταθλιπτική όταν επιβραδύνει ή σταματά.

Το Χαμένο Παιδί 

Αυτός ο ρόλος της οικογένειας μπορεί να είναι ή όχι από επιλογή. Όπως και να έχει, οι ανάγκες του χαμένου παιδιού αγνοήθηκαν ή παραμελήθηκαν εξαιτίας του εθισμού στην οικογένεια. Ένα χαμένο παιδί αποσύρεται και προσπαθεί να είναι αόρατο στο σπίτι. Ο μηχανισμός αντιμετώπισής τους είναι απλώς να αποφύγουν τις συγκρούσεις.  

Κάθε ένας από αυτούς τους ρόλους της οικογένειας στον εθισμό τους βοηθά να αντιμετωπίσουν τον καλύτερο τρόπο που μπορούν. Ωστόσο, λόγω των διαφορετικών οικογενειακών ρόλων στον εθισμό, τα μέλη της οικογένειας δεν θα τα πάνε πάντα καλά. Ως αποτέλεσμα, οι διαφωνίες γίνονται πιο έντονες και συχνές. Αυτές οι διαφωνίες μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αυξημένη χρήση ουσιών.  

Για να θεραπευτεί, οι ρόλοι της οικογένειας στον εθισμό πρέπει να αλλάξουν. Η οικογενειακή θεραπεία για τον εθισμό βοηθά τα άτομα να κατανοήσουν το ρόλο τους και να κάνουν θετικές αλλαγές. 

Πραγματοποιήστε μια κλήση που μπορεί να σας φέρει πιο κοντά στην οικογένεια σας

Αν και η ζημιά στις οικογένειες που αντιμετωπίζουν τον εθισμό μπορεί να είναι διαρκής, η οικογενειακή υποστήριξη είναι το κλειδί για την αποκατάσταση . Υπάρχει ελπίδα τόσο για τα μέλη της οικογένειας όσο και για το εξαρτημένο άτομο. 

Στην Αυτογνωσία , καταλαβαίνουμε πώς ο εθισμός επηρεάζει τις οικογένειες. Γνωρίζουμε ότι οι οικογένειες αγωνίζονται να λειτουργήσουν όταν εμφανίζεται ο εθισμός και συνεχίζουν να αγωνίζονται ακόμη και αν ο εθισμός δεν είναι πλέον ενεργός. Ως εκ τούτου, προσφέρουμε οικογενειακές συμβουλευτικές υπηρεσίες μέσω του www.apexartisi-online.com για να βοηθήσουμε εσάς και τα μέλη της οικογένειάς σας να αντιμετωπίσετε τα ζητήματα που σχετίζονται με την κατάχρηση ουσιών του αγαπημένου σας προσώπου.

Μην περιμένετε λοιπόν. Καλέστε στο 2392023749 τώρα για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την οικογενειακή μας συμβουλευτική και άλλες υπηρεσίες. Μπορούμε να βοηθήσουμε.