Κάνναβη: νέες εξελίξεις για το πλέον καθιερωμένο ναρκωτικό στην Ευρώπη

Η κάνναβη είναι ένα από τα πλέον καθιερωμένα ναρκωτικά στην Ευρώπη. Είναι το πλέον διαδεδομένο ναρκωτικό, αφού χρήση κάνναβης τον τελευταίο χρόνο αναφέρεται από σχεδόν 20% του πληθυσμού στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών. Διεθνώς και εντός Ευρώπης, η χρήση κάνναβης εξακολουθεί να είναι ένα θέμα που προσελκύει σημαντικά το ενδιαφέρον του κοινού και των αρμόδιων για τη χάραξη πολιτικής, δεδομένου ότι οι νέες εξελίξεις δίνουν έναυσμα σε μια αντιπαράθεση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται η ουσία αυτή από την κοινωνία.

Βρίσκεται σε εξέλιξη μια συζήτηση σχετικά με τη θεραπευτική αξία της κάνναβης, των σκευασμάτων κάνναβης και των φαρμάκων που παράγονται με βάση το φυτό της κάνναβης. Ορισμένες χώρες έχουν νομιμοποιήσει την κάνναβη, προκαλώντας μια συζήτηση σχετικά με το κόστος και τα οφέλη των διάφορων επιλογών ρύθμισης και

ελέγχου. Το θέμα είναι περίπλοκο. Στην Ευρώπη για τον έλεγχο της κάνναβης αφιερώνονται σημαντικοί πόροι αστυνόμευσης, καθώς περίπου πάνω από το ήμισυ των 1,2 εκατομμυρίων αδικημάτων που αναφέρθηκαν το 2017 αφορούσαν χρήση ή κατοχή κάνναβης για προσωπική χρήση. Η εμπλοκή στην αγορά κάνναβης συντελεί επίσης στη νεανική εγκληματικότητα και αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για το οργανωμένο έγκλημα. Πέραν αυτού, γνωρίζουμε πλέον καλύτερα τους κινδύνους που μπορεί να εγκυμονεί η χρήση κάνναβης για την υγεία, ιδίως των νέων. Σήμερα, οι περισσότεροι χρήστες που ξεκινούν θεραπεία σε εξειδικευμένα θεραπευτικά κέντρα για πρώτη φορά δηλώνουν ως κύρια ουσία χρήσης την κάνναβη. Πρόκειται για μια ανησυχητική εξέλιξη, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια το EMCDDA εκτιμούσε γενικά ότι οι τάσεις χρήσης κάνναβης παρέμεναν εν πολλοίς αμετάβλητες. Πλέον όμως η εκτίμηση αυτή τίθεται σε αμφισβήτηση με τα νέα δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία αρκετές χώρες αναφέρουν αυξημένη χρήση κάνναβης σε νεότερες ηλικίες.

Το τοπίο γίνεται ακόμη πιο σύνθετο αν λάβουμε υπόψη ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί νέες μορφές κάνναβης ως αποτέλεσμα προόδων στις τεχνικές καλλιέργειας, εκχύλισης και παραγωγής. Υβριδικά φυτά πολλαπλών στελεχών τα οποία παράγουν υψηλότερης δραστικότητας κάνναβη έχουν αρχίσει να αντικαθιστούν τις παραδοσιακές ποικιλίες του φυτού τόσο στην Ευρώπη όσο και στο Μαρόκο, απ’ όπου κυρίως προέρχεται η ρητίνη κάνναβης που κυκλοφορεί στην Ευρώπη. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη με την υποστήριξη του EMCDDA,

η δραστικότητα τόσο της ρητίνης όσο και της φυτικής κάνναβης αυξάνεται την τελευταία δεκαετία. Η δημιουργία νόμιμων αγορών κάνναβης για ψυχαγωγική χρήση στις χώρες όπου νομιμοποιήθηκε η κάνναβη οδηγεί επίσης σε καινοτομίες, με την ανάπτυξη νέων προϊόντων κάνναβης όπως βρώσιμα, υγρά για ηλεκτρονικά τσιγάρα και συμπυκνώματα. Κάποια από τα προϊόντα αυτά εμφανίζονται πλέον και στην ευρωπαϊκή αγορά, ο δε εντοπισμός και ο έλεγχός τους συνιστούν μια νέα πρόκληση.

Αναγνωρίζοντας τη δυναμική και σύνθετη φύση της πολιτικής για την κάνναβη, το EMCDDA εγκαινίασε μια νέα σειρά εκδόσεων με ανασκοπήσεις και αναλύσεις των επιστημονικών δεδομένων στον τομέα αυτό, στις οποίες περιλαμβάνεται και μια ανασκόπηση των εξελίξεων όσον αφορά τη διάθεση φαρμακευτικής κάνναβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εν προκειμένω, η εμπεριστατωμένη συζήτηση παρεμποδίζεται εξαιτίας της ανυπαρξίας κοινής εννοιολογικής αντίληψης της φαρμακευτικής κάνναβης. Το ζήτημα περιπλέκεται περαιτέρω λόγω της ποικιλομορφίας των διαθέσιμων προϊόντων, που μπορεί να είναι από φαρμακευτικά προϊόντα τα οποία περιέχουν ενώσεις από το φυτό της κάνναβης έως σκευάσματα ακατέργαστης κάνναβης.

Πηγη : Ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά 2019: Τάσεις και εξελίξεις