Κατανοώντας τον εθισμό

Οι διάφορες διαταραχές εθισμού αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα της δημόσιας υγείας για πάρα πολλές χώρες, υπονομεύοντας την υγεία και την ευημερία αμέτρητων ατόμων και των οικογενειών τους.

Ο εθισμός, ως όρος, φέρνει στο μυαλό μας συνήθως εικόνες αλκοολικών και τοξικομανών οι οποίοι εκδηλώνουν σωματική ή και ψυχολογική εξάρτηση, οι μεν πρώτοι για το αλκοόλ, οι δεύτεροι για συγκεκριμένες χημικές ουσίες. Σε γενικές γραμμές, όταν οι άνθρωποι σκέφτονται τον εθισμό και την εξάρτηση, σκέφτονται εξάρτηση από ψυχοδραστικές ουσίες ή ψυχοτρόπα φάρμακα, δηλαδή χημικές ουσίες που δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ) και συνεπάγονται αισθήματα ευχαρίστησης.

Οι χρήστες ουσιών βασίζονται σε αυτές τις ουσίες για να λειτουργήσουν, να αισθανθούν καλά ή και να αποφύγουν δυσάρεστα συναισθήματα (ψυχολογική εξάρτηση). Έπειτα από μια παρατεταμένη χρονική περίοδο χρήσης, το σώμα τους φτάνει σε μια κατάσταση βιολογικής προσαρμογής και ο οργανισμός τους χρειάζεται αύξηση της χορηγούμενης ουσίας προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα (ανοχή). Σε πολλές περιπτώσεις, και για συγκεκριμένες χημικές ουσίες, μετά από χρόνια χρήση, έχει εγκατασταθεί σωματική εξάρτηση, Όταν ένας χρήστης φτάσει σε αυτό το σημείο, η έλλειψη της ουσίας στον οργανισμό του εμφανίζει ανεπιθύμητες συνέπειες αντίθετες από εκείνες που επιδίωκε λαμβάνοντας την συγκεκριμένη ουσία. Στα οπιούχα για παράδειγμα, η έλλειψη της αντίστοιχης ουσίας επιφέρει στερητικό σύνδρομο, που πέρα από τα σωματικά προβλήματα π.χ. πόνος, περιλαμβάνει και ψυχολογική δυσφορία, όπως για παράδειγμα έντονο άγχος.

Αν και ο εθισμός έχει παραδοσιακά θεωρηθεί ως ένα φαινόμενο που θα μπορούσε να προκληθεί μόνο από ψυχοδραστικές ουσίες, η έρευνα τα τελευταία τριάντα χρόνια ερευνητών και κλινικών του αντικειμένου, έχει δείξει ότι τα άτομα μπορεί επίσης να υποφέρουν από συμπτώματα εθισμού και εξάρτησης όταν πρόκειται για συνήθειες και δραστηριότητες, όπως, υπερβολική κατανάλωση φαγητού, τα τυχερά παιχνίδια, την κακή χρήση του διαδικτύου, τα ψώνια ή ακόμα και το σεξ. Μπορούν, λοιπόν, οι παραπάνω συμπεριφορές να δημιουργήσουν προβλήματα παρόμοια με εκείνα που προκαλούνται από ψυχοδραστικές ουσίες, όπως η αλκοόλη, η κοκαΐνη ή η ηρωίνη.

Ο εθισμός αναπτύσσεται σταδιακά ως αποτέλεσμα μιας, συνήθως, αρχικά ελεγχόμενης συμπεριφοράς του ατόμου, που εξελίσσεται όμως σε προβληματική συμπεριφορά τόσο για τον ίδιο, όσο και για τους γύρω του. Ο Alan Leschner, πρώην διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Ναρκωτικών των Η.Π.Α. (NIDA) υποστήριξε πως η πλειοψηφία της βιοϊατρικής κοινότητας θεωρεί τον εθισμό ως μια ασθένεια του εγκεφάλου. Μια κατάσταση που προκαλείται από την επίμονη αλλαγή στη δομή και λειτουργία του εγκεφάλου. Τα ερευνητικά δεδομένα για το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου δείχνουν ότι, το σύστημα της ανταμοιβής λειτουργεί το ίδιο ανεξάρτητα από το αν προέρχεται από μια χημική ή μια άλλη εμπειρία. Υπάρχουν, με άλλα λόγια, κοινά στοιχεία μεταξύ του εθισμού σε ουσίες και άλλους καταναγκασμούς.

Χρειάζεται βέβαια μεγάλη προσοχή σε κάθε αναφορά σε αυτούς τους όρους, μιας και κάθε προσδιορισμός τους υπαινίσσεται και τον τρόπο αντιμετώπισης τους. Η θεώρηση του εθισμού ως ασθένεια, προσδιορίζει την αντιμετώπιση και διαχείριση του προβλήματος σε ιατρικό και φαρμακευτικό πλαίσιο. Οι συμπεριφορικοί, όμως, εθισμοί (π.χ. εθισμός στο διαδίκτυο), δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με ή μόνο με φαρμακευτική αγωγή. Οι αλλαγές στη συμπεριφορά του ατόμου, η ψυχολογική εξάρτηση που αναπτύσσεται και η επιβάρυνση που έχει στο στενό ή ευρύ του περιβάλλον, αντιμετωπίζονται παράλληλα με ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

ΖΗΤΑ ΒΟΗΘΕΙΑ … ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΣ !!

ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ
Θεραπευτικό κέντρο εξαρτημένων ατόμων
24ώρες – 7 μέρες 2392023749 / 6932437237
www.aytognosia.com