Κοκαΐνη ψύχωση και παράνοια

Η κοκαΐνη είναι ένα ψυχοτρόπο ναρκωτικό  που προκαλεί αισθήματα ευφορίας, αυξημένη ενέργεια και ψευδή αίσθηση ευεξίας. Η ψύχωση της κοκαΐνης είναι μία από τις επικίνδυνες της χρήσης κοκαΐνης .

Τι είναι η ψύχωση που προκαλείται από την κοκαΐνη;

Ενώ μερικοί άνθρωποι μπορεί να διαπιστώσουν ότι η χρήση κοκαΐνης τους επιτρέπει να αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι και κοινωνικοί, άλλοι άνθρωποι αισθάνονται τις συνέπειες της παράνοιας ή συμπτώματα παρόμοια με τη σχιζοφρένεια . Όταν κάποιος χρησιμοποιεί κοκαΐνη για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να εμφανιστεί μια κατάσταση που αναφέρεται ως ψύχωση που προκαλείται από την κοκαΐνη.

Η ψύχωση είναι ένα σύμπτωμα πολλών καταστάσεων ψυχικής υγείας, αλλά τα συμπτώματα της ψύχωσης που προκαλείται από την κοκαΐνη εμφανίζονται μόνο κατά τη διάρκεια της χρήσης  ή της στέρησης. Μπορεί να προκαλέσει περίπλοκες παραισθήσεις και αυταπάτες.

Πόσο διαρκεί η ψύχωση της κοκαΐνης;

Η ψύχωση που προκαλείται από την κοκαΐνη διαρκεί συνήθως από μερικές ώρες έως και ημέρες ή εβδομάδες. Περισσότερο από τους μισούς ανθρώπους που έχουν χρησιμοποιήσει κοκαΐνη ανέφεραν ότι αντιμετώπιζαν συμπτώματα ψύχωσης κοκαΐνης μετά τη χρήση κοκαΐνης. Όσο περισσότερο κάποιος χρησιμοποιεί κοκαΐνη, τόσο πιο έντονα μπορεί να γίνουν τα συμπτώματα της ψύχωσης της κοκαΐνης με την πάροδο του χρόνου. Έρευνες δείχνουν ότι η ψύχωση που προκαλείται από την κοκαΐνη είναι αποτέλεσμα ανισορροπίας ντοπαμίνης.

Γιατί η κοκαΐνη μπορεί να προκαλέσει ψύχωση

Ποιες είναι οι ψυχολογικές επιπτώσεις της κοκαΐνης και γιατί μπορεί η κοκαΐνη να προκαλέσει ψύχωση; Η κοκαΐνη μπορεί να επηρεάσει τις ψυχολογικές διεργασίες και να προκαλέσει ψύχωση λόγω του πώς λειτουργεί σε μια χημική ουσία στον εγκέφαλο που ονομάζεται ντοπαμίνη. Η ντοπαμίνη είναι ένας σημαντικός νευροδιαβιβαστής που παίζει ποικίλο ρόλο στις κινητοποιημένες συμπεριφορές, την ανταμοιβή και την κίνηση. Είναι επίσης ο νευροδιαβιβαστής που συνηθέστερα σχετίζεται με τα ναρκωτικά και τον εθισμό. Ποιοι είναι όμως μερικοί από τους άλλους παράγοντες κινδύνου για ψύχωση που προκαλείται από την κοκαΐνη;

Παράγοντες κινδύνου

Συχνότητα χρήσης

Η συχνότητα χρήσης είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για ψύχωση που προκαλείται από την κοκαΐνη. Όσο περισσότερο κάποιος χρησιμοποιεί κοκαΐνη, τόσο περισσότερο κινδυνεύει να εισέλθει σε ψυχωτική κατάσταση που σχετίζεται με τη χρήση κοκαΐνης. Η συχνότητα χρήσης κοκαΐνης αλλάζει επίσης το σύστημα ντοπαμίνης του εγκεφάλου πιο δραματικά, οδηγώντας σε αυτή την ψύχωση που προκαλείται από την κοκαΐνη.

Η Δοσολογία 

Η δοσολογία μπορεί επίσης να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στην ψύχωση που προκαλείται από την κοκαΐνη. Όσο περισσότερη κοκαΐνη χρησιμοποιεί ένα άτομο, τόσο περισσότερο (ξανά) θέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο για ένα ψυχωτικό διάλειμμα από την πραγματικότητα.

Δείκτη μάζας σώματος

Είναι ενδιαφέρον ότι η έρευνα έχει επίσης συνδέσει τον δείκτη μάζας σώματος με την ψύχωση που προκαλείται από την κοκαΐνη. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι εθισμένοι στην κοκαΐνη που ήταν επιρρεπείς σε ψύχωση που προκαλείται από την κοκαΐνη έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος από τους εθισμένους στην κοκαΐνη που ήταν ανθεκτικοί στην ψύχωση.

Ηλικία

Η ηλικία μπορεί επίσης να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για ψύχωση που προκαλείται από την κοκαΐνη. Συγκεκριμένα, οι έφηβοι  διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εξάρτησης από την κοκαΐνη επειδή είναι πιο πιθανό να εμπλακούν σε επικίνδυνες συμπεριφορές ή να προσπαθήσουν να αυτοθεραπευτούν μέσω της χρήσης κοκαΐνης.

Συνυπάρχουσες διαταραχές

Συνυπάρχουσες διαταραχές συμβαίνουν όταν η κατάχρηση ουσιών εμφανίζεται παράλληλα με μια διαταραχή ψυχικής υγείας. Όταν ένα άτομο έχει σύνθετες διαταραχές, καθιστά και τα δύο ιδιαίτερα δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Η κατάχρηση κοκαΐνης σε συνδυασμό με διαταραχή ψυχικής υγείας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς η κοκαΐνη μπορεί να προκαλέσει ψύχωση.

Συμπτώματα ψύχωσης που προκαλούνται από την Κοκαΐνη

Τα συμπτώματα της παράνοιας που προκαλούνται από την κοκαΐνη μπορεί να μοιάζουν με τα συμπτώματα μιας διαταραχής ψυχικής υγείας όπως η διπολική διαταραχή και η σχιζοφρένεια . 

Παράνοια

Είναι η παράνοια σημάδι ψύχωσης; Στην πραγματικότητα, η παράνοια και η καχυποψία είναι τα πρώτα σημάδια ή συμπτώματα εισόδου σε ψυχωτική κατάσταση. Οι χρήστες κοκαΐνης που βιώνουν παράνοια ενώ είναι μεθυσμένοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ανάπτυξη ψύχωσης από τους χρήστες κοκαΐνης που δεν βιώνουν παράνοια.

Ψευδαισθήσεις

Οι ψευδαισθήσεις είναι ένα άλλο σύμπτωμα που προκύπτει από μια ανισορροπία της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Μπορεί λοιπόν η κοκαΐνη να προκαλέσει παραισθήσεις; Απολύτως, όλα εξαρτώνται από το πώς η κοκαΐνη επηρεάζει τη ντοπαμίνη στον εγκέφαλο. Η παραισθησία είναι μια αισθητηριακή εμπειρία κατά την οποία ένα άτομο μπορεί να δει, να ακούσει, να μυρίσει, να γευτεί ή να αισθανθεί κάτι που δεν υπάρχει. Για παράδειγμα, κάποιος με κοκαΐνη μπορεί να έχει παραισθήσεις ότι άλλοι άνθρωποι προσπαθούν να εισβάλουν στο σπίτι τους.

Αυταπάτες

Οι αυταπάτες είναι ένα σύμπτωμα που συνδέεται στενά με τις παραισθήσεις, αλλά διαφέρουν. Το παραλήρημα είναι μια ψευδής πεποίθηση που επιμένει παρά τις αποδείξεις. Για παράδειγμα, η παράνοια σχετικά με μία σύλληψή  από την αστυνομία μπορεί να μετατραπεί σε αυταπάτες πεποιθήσεις ότι η αστυνομία είναι ενεργά έξω για να βρει ένα άτομο. Αυτό είναι ένα άλλο φαινόμενο που επηρεάζεται από τη ντοπαμίνη σε χρήστες κοκαΐνης.

Συνυπάρχουσες διαταραχές

Η παρουσία διάγνωσης ψυχικής υγείας παράλληλα με την κατάχρηση ουσιών, γνωστή και ως συνυπάρχουσες διαταραχές, αποτελεί σοβαρή ανησυχία. Αν και πολλές διαταραχές, όπως μείζονα καταθλιπτική διαταραχή και αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας, μπορούν να συνυπάρχουν παράλληλα με τη χρήση κοκαΐνης, μια διαταραχή, ειδικότερα, έχει συνδεθεί με την ψύχωση που προκαλείται από την κοκαΐνη, και αυτή είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ ). Είναι ενδιαφέρον ότι η ντοπαμίνη είναι επίσης ένας βασικός παράγοντας στη ΔΕΠΥ, εμπλέκοντας περαιτέρω τις δράσεις της κοκαΐνης στα συστήματα ντοπαμίνης στην ψύχωση που προκαλείται από την κοκαΐνη.

Επιλογές θεραπείας για την ψύχωση της κοκαΐνης 

Είναι σημαντικό το εξαρτημένο άτομο να σταματήσει τη χρήση της κοκαΐνης  για να αντιμετωπιστεί και η ψύχωση. Τα άτομα που πάσχουν από εθισμό στην κοκαΐνη και αντιμετωπίζουν ψύχωση που σχετίζεται με την κοκαΐνη χρειάζονται εξειδικευμένη θεραπεία διπλής διάγνωσης. 

Συμπεριφορικές θεραπείες

Συμπεριφορικές θεραπείες  όπως η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία, μερικές φορές χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ψύχωσης που σχετίζεται με την κοκαΐνη. Το είδος της θεραπείας που θα επωφεληθεί καλύτερα ένα άτομο θα εξαρτηθεί από τις συγκεκριμένες διαγνώσεις του.

Θεραπείες με τη βοήθεια φαρμάκων 

Φάρμακα όπως αντιψυχωσικά, αντικαταθλιπτικά ή φάρμακα κατά του άγχους χρησιμοποιούνται μερικές φορές για τη μείωση των ψυχωσικών συμπτωμάτων που υπάρχουν στους χρήστες κοκαΐνης.

Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε παλεύει με τη χρήση και την ψύχωση της κοκαΐνη ζητήστε βοήθεια ΤΩΡΑ . 
Στην Αυτογνωσία  μια ομάδα επαγγελματιών μπορεί να σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας που ταιριάζει στις συγκεκριμένες συνθήκες σας. 
Καλέστε στο 2392023749 και μιλήστε με ένα εκπρόσωπο μας  για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πρόγραμμα που θα μπορούσε να λειτουργήσει για εσάς.