Μιλώντας στα παιδιά για τα ναρκωτικά: Τι να πείτε αν κάνατε χρήση ναρκωτικών στο παρελθόν

Εάν έκανες χρήση ναρκωτικών κάποια στιγμή στη ζωή σου, μπορεί να σου είναι δύσκολο να πεις στα παιδιά σου να μην κάνουν αυτά. Ο καθένας βέβαια χειρίζεται αυτό το πρόβλημα διαφορετικά.

Αν επιλέξετε να ενημερώσετε τα παιδιά σας για το παρελθόν σας:

  • Μην δίνεις πολλές λεπτομέρειες για την παρελθοντική σου χρήση ναρκωτικών.
  • Επισημάνετε τα προβλήματα που μπορεί να έχει προκαλέσει η χρήση ναρκωτικών. Για παράδειγμα, υπάρχουν πράγματα που δεν θυμάσαι επειδή έκανες χρήση ναρκωτικών; Μαλώσατε με φίλους ή συγγενείς εξαιτίας των ναρκωτικών; Η χρήση ναρκωτικών σε εμπόδισε να εξοικονομήσεις χρήματα, να πάρεις καλύτερους βαθμούς, ή να αποκτήσεις καλύτερη δουλειά;
  • Εξήγησε τους γιατί δεν θα έπαιρνες ναρκωτικά τώρα. Πες τους ότι τώρα γνωρίζουμε περισσότερα για τις κακές επιπτώσεις των ναρκωτικών, ειδικά πώς μπορούν να βλάψουν τον εγκέφαλο.
  • Πες ότι θέλεις τα παιδιά σου να αποφυγουν τα ίδια λάθη που έκανες κι εσύ.
  • Να είστε ανοιχτοί σε απορίες που μπορεί να έχουν τα παιδιά σας σχετικά με την χρήση ναρκωτικών που κάνατε στο παρελθόν.

Οι γονείς που έπαιρναν ναρκωτικά συχνά δεν μιλάνε καθόλου με τα παιδιά τους για ναρκωτικά. Φοβούνται ότι τα παιδιά θα αντιγράψουν αυτό που έκαναν. Αλλά η έρευνα δείχνει ότι:

  • Όταν οι γονείς λένε στα παιδιά τους ότι δεν θέλουν να παίρνουν ναρκωτικά, τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να πάρουν ναρκωτικά.
  • Τα παιδιά θέλουν τη συμβουλή των γονιών τους για τα ναρκωτικά.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατάχρηση ουσιών ή αν κάποιος πλησίον σας αναζητά θεραπεία για αυτήν, μην διστάσετε να καλέσετε τώρα στην τηλεφωνική γραμμή του κέντρου μας 2392023749

Για ανώνυμη διαδικτυακή ενημέρωση και στήριξη επισκεφτείτε το www.apexartisi-online.com η καλέστε μας στο 2317002244.