Λαμπερός, δαιμονισμένος και συχνά υπερβολικός, ο εθισμός στα ναρκωτικά απεικονίζεται με πολλούς τρόπους στα μέσα ενημέρωσης, αλλά σπάνια είναι ακριβής ή χρήσιμος. Οι περισσότερες αναπαραστάσεις ανθρώπων που κάνουν κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ είναι υπερβολικά αρνητικές ή τόσο τραβηγμένες που δημιουργούν μια λανθασμένη εικόνα του πώς είναι στην πραγματικότητα ο εθισμός στις ψυχοτρόπες ουσίες .
Αυτές οι ανακριβείς απεικονίσεις σημαίνουν ότι οι χρήστες ουσιών αντιμετωπίζουν στίγμα, ηθική κρίση και εξοστρακισμό από την κοινωνία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι οι παράνομοι χρήστες ναρκωτικών είναι η πιο στιγματισμένη ομάδα, με τους αλκοολικούς και άλλους χρήστες ναρκωτικών να αντιμετωπίζουν παρόμοιες διακρίσεις σε καθημερινή βάση. (1) Αυτές οι αρνητικές αναπαραστάσεις μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται ντροπή, ενοχή, θυμό και απόρριψη – ερεθίσματα τα όποια δυνητικά οδηγούν σε πιο επιβλαβή συμπεριφορά.
Στην ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ , είμαστε εδώ για να διαλύσουμε τους μύθους και να δημιουργήσουμε έναν ανοιχτό διάλογο γύρω από τον εθισμό για να βοηθήσουμε όποιον μπορεί να παλεύει με την κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών. Σε αυτό το άρθρο εξετάζουμε μερικές από τις αδικίες στην κάλυψη των χρηστών ναρκωτικών από τα μέσα ενημέρωσης και πώς, ως γονείς, συνάδελφοι, φίλοι και μέλη της οικογένειας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γνώση για να υποστηρίξουμε τους αγαπημένους μας.
Πώς απεικονίζεται ο εθισμός στα ΜΜΕ
Οι διασημότητες, οι πολιτικοί και οι πετυχημένοι επιχειρηματίες είναι λιγότερο πιθανό να χαρακτηριστούν «εθισμένοι» ή «τζάνκια». Ενώ οι παραβάτες, οι γονείς και τα απροσδιόριστα μέλη του κοινού είναι πολύ πιθανό να λάβουν αυτήν την ανεπιθύμητη ετικέτα.
Στην ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ γνωρίζουμε ότι αυτές οι στιγματιστικές ετικέτες δεν βοηθούν κάποιον που υποφέρει από κατάχρηση ουσιών και τις οικογένειές του. Βοηθάμε τους επισκέπτες μας από όλα τα κοινωνικά στρώματα να ξεπεράσουν τον εθισμό στο αλκοόλ , τον εθισμό στα ναρκωτικά και άλλους εθισμούς σε ένα περιβάλλον χωρίς κριτική και υποστήριξη. Η ομάδα των ολιστικών θεραπευτών μας έχει εμπειρία από πρώτο χέρι στην αντιμετώπιση του εθισμού και μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε το στίγμα της κατάχρησης ναρκωτικών με φροντίδα και συμπόνια.
Ο εθισμός στα ναρκωτικά και το αλκοόλ στη μεγάλη οθόνη
Για χρόνια, ο εθισμός στα ναρκωτικά παιζόταν μέσα από τα συνηθισμένα στερεότυπα ρόλων : ώς άκαρδοι κλέφτες και απερίσκεπτοι σκάρτοι χαρακτήρες. Πιο πρόσφατα, οι πλοκές έχουν τελειοποιηθεί περισσότερο για να δώσουν μια ισορροπημένη άποψη για τον εθισμό και να δείξουν ότι η κατάχρηση ουσιών μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας, φύλου και κοινωνικοοικονομικού υπόβαθρου.
Ενώ πολλές τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες προσπαθούν να δείξουν τα αρνητικά της λήψης ναρκωτικών, υπάρχουν κάποιες που την κάνουν να φαίνεται αστεία, διασκεδαστική, λαμπερή ή κουλ. Το Trainspotting κατηγορήθηκε για εξύμνηση της χρήσης ναρκωτικών στη δεκαετία του 1990 και, από τότε, έχουμε δει πολλές περισσότερες ταινίες να κάνουν το ίδιο. Από ένα πάρτι εργένιδων που πηγαίνει ξεκαρδιστικά στραβά στο The Hangover μέχρι τους έφηβους στο Superbad όπου αναζήτουν παράνομα αλκοόλ γιανα διασκεδάσουν, αυτές οι απεικονίσεις κάνουν τη χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών να φαίνονται σαν αστείες περιπέτειες χωρίς πραγματικές συνέπειες.
Εκτός από την ασήμαντη αίσθηση του εθισμού, αυτό δίνει την εσφαλμένη εντύπωση ότι η λήψη ναρκωτικών και η κατάχρηση αλκοόλ είναι αβλαβή. Στην ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ , γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τον για τον εθισμό στα ναρκωτικά και τον εθισμό στο αλκοόλ. Ενώ η έκθεση στα μέσα ενημέρωσης μπορεί να αυξήσει την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων, συνήθως υπάρχει ένας υποκείμενος λόγος για τον οποίο κάποιος αναγκάζεται να αναζητήσει αλκοόλ ή ναρκωτικά. Συνεργαζόμαστε με τους επισκέπτες μας για να μάθουμε από πού ξεκίνησε ο εθισμός τους και τι μπορούμε να κάνουμε για να τους βοηθήσουμε να ακολουθήσουν έναν διαφορετικό δρόμο.
Η γλώσσα του εθισμού στα ΜΜΕ
Ένα από τα πιο επιζήμια αποτελέσματα του τρόπου με τον οποίο απεικονίζεται ο εθισμός στα μέσα ενημέρωσης είναι η γλώσσα που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι. Λέξεις όπως «κοκάκιας», «πρεζάκιας»,«αλκοολικός» και «μεθυσμένος» μπορεί να είναι επιβλαβείς για κάποιον που πάσχει από μια διαταραχή χρήσης ουσιών. Η χρήση της λανθασμένης ορολογίας μπορεί επίσης να είναι επιβλαβής, εκτός από το να είναι επιβλαβής, όσον αφορά το να ζητούν βοήθεια ή να αναζητούν ιατρική θεραπεία. Μπορεί επίσης να κάνει το άτομο να αισθάνεται περισσότερο άγχος ή κατάθλιψη.
Το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Ναρκωτικών έχει τις εξής συστάσεις:
- Χρησιμοποιήστε τον όρο άτομο με διαταραχή ουσιών αντί για πρεζάκια ή χασικλή
- Χρήσιμοποιήστε τον όρο Άτομο με διαταραχή χρήσης αλκοόλ αντί για αλκοολικό ή μεθυσμένο
- Χρησιμοποιήστε τον όρο εξαρτημένο άτομο σε ανάρρωση αντί για πρώην εξαρτημένο
Αντί να κατηγορούμε ή να επικρίνουμε , η χρήση της γλώσσας σε πρώτο πρόσωπο δείχνει ότι η διαταραχή χρήσης ουσιών είναι ασθένεια και ότι το πρόβλημα είναι το άτομο και η ουσία.
Με τα χρόνια εδώ στην ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ έχουμε καθιερώσει τον δικό μας τρόπο επικοινωνίας με τους επισκέπτες μας που τους βοηθά να νιώθουν σεβασμό, εκτίμηση και δύναμη. Κατά τη διάρκεια των ατομικών συνεδριών με τους θεραπευτές μας, μπορείτε να μιλήσετε ελεύθερα για τις σκέψεις και τις εμπειρίες σας, χωρίς κρίση, για να σας βοηθήσουν να απομακρυνθείτε από τον εθισμό και προς μια καλύτερη ζωή.
Τα social media επηρεάζουν τον εθισμό στα ναρκωτικά;
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν τεράστιο άγχος για τους γονείς αυτής της γενιάς. Σαν να μην ήταν αρκετά κακές οι συνεχείς selfies, γνωστές διασημότητες και δημοφιλείς influencers στο TikTok και το Instagram εντυπωσιάζουν τον τρόπο ζωής του πάρτι. Βλέποντας επιτυχημένους ανθρώπους να επιδεικνύουν τη χρήση ουσιών τους σε πολυτελές περιβάλλον, μεταδίδοντας ένα εσφαλμένο μήνυμα στους νέους ότι είναι εντάξει να πίνουν πολύ και να παίρνουν ναρκωτικά. Όχι μόνο αυτό, αλλά βλέποντας τους συνομηλίκους τους να συμμετέχουν σε στιγμές διασκέδασης με αλκοόλ και ναρκωτικά κάνει τους έφηβους να θέλουν να τα δοκιμάσουν περισσότερο.
Καθώς οι βιομηχανίες καπνού, αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις στρατηγικές τους μάρκετινγκ, οι έφηβοι εκτίθενται στη χρήση ουσιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με πολλούς τρόπους που είναι πολύ δύσκολο να ρυθμιστούν. Αρκετές μελέτες προσπάθησαν να προσδιορίσουν τη σχέση μεταξύ της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, του εθισμού στο αλκοόλ και του εθισμού στα ναρκωτικά . Μια μελέτη έδειξε ότι οι έφηβοι που χρησιμοποιούσαν τακτικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να αγοράσουν τσιγάρα, τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πιουν και διπλάσιες πιθανότητες να κάνουν χρήση κάνναβης .
Δυστυχώς, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι, από μόνα τους, πολύ εθιστικά τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Τα συναισθήματα ευχαρίστησης και ανταμοιβής (με τη μορφή likes) που δίνει στον χρήστη έχουν την ίδια επίδραση στον εγκέφαλο με μια εθιστική ουσία. Εάν πιστεύετε ότι ο έφηβός σας, ή κάποιος άλλος που γνωρίζετε, έχει μια ανθυγιεινή σχέση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή δείχνει σημάδια εθισμού στο αλκοόλ ή τα ναρκωτικά, μπορούμε να βοηθήσουμε.
Πώς μπορεί η ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ να βοηθήσει με τον εθισμό;
Ενώ η έκθεση στα ναρκωτικά στα μέσα ενημέρωσης μπορεί να παίξει ρόλο στον εθισμό, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να στραφεί στην κατάχρηση αλκοόλ ή ουσιών. Στην ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ βοηθάμε τους επισκέπτες μας να ανακαλύψουν τη βασική αιτία του εθισμού τους και να ξεκινήσουν ένα μεταμορφωτικό ταξίδι στο ήρεμο περιβάλλον του καταφυγίου μας .
Κάθε πρόγραμμα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά ξεκινά με μια κλινική αποτοξίνωση που υποστηρίζεται από τους εκπαιδευμένους ειδικούς εθισμού μας, οι οποίοι θα προστατεύουν την ψυχική και σωματική σας ευεξία ανά πάσα στιγμή. Μετά από μια ασφαλή και άνετη απόσυρση, θα συνεχίσετε τη διαδικασία ανάρρωσης με ατομική συμβουλευτική, συνεδρίες ομαδικής θεραπείας και μια σειρά από σωματικές θεραπευτικές εμπειρίες.
Πιστεύουμε στη θεραπεία του ατόμου, όχι μόνο του προβλήματος. Έτσι, όποια και αν είναι η πηγή του εθισμού σας, θα σας βοηθήσουμε να εξετάσετε όλες τις πτυχές του εαυτού σας – σωματικές, ψυχολογικές και συναισθηματικές – για να καταλήξετε στο καλύτερο σχέδιο θεραπείας. Στόχος μας είναι ο ίδιος με τον δικό σας: να σας βοηθήσουμε να ξεφύγετε από τον εθισμό και να συνεχίσετε τη ζωή σας.
Η Αυτογνωσία διαθέτει ταχύρυθμα – εξατομικευμένα προγράμματα θεραπείας . Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα στο 2392023749 για να μάθετε περισσότερα για τα προγράμματά μας.
Επίσης μέσω του Apexartisi-Online του πρώτου διαδικτυακού συμβουλευτικού σταθμού εξαρτήσεων, μπορείτε να επικοινώνησετε άμεσα και εχέμυθα, μέσα απο την ασφάλεια του προσωπικού σας χώρου, με εξιδικευμένους θεραπευτές εξαρτήσεων . Καλέστε στο 2317002244 για ένα ατομικό ραντεβού καθοδήγησης και στήριξης.