Οι 3 μεγαλύτεροι λόγοι που οι άνθρωποι δεν αναζητούν βοήθεια για τον εθισμό

Η χώρα μας αντιμετωπίζει μια συντριπτική αύξηση στον εθισμό στα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Πολλοί άνθρωποι έχουν βλάψει τη ζωή τους, έχουν πληγώσει τα μέλη της οικογένειάς τους, έχουν χάσει την επιμέλεια των παιδιών τους, έχουν χάσει τη δουλειά τους και έχουν καταστρέψει τα οικονομικά τους – εξαιτίας ναρκωτικών ή αλκοόλ. Επιπλέον, κάθε μέρα άνθρωποι πεθαίνουν από υπερβολική δόση ναρκωτικών, ενώ ακόμη περισσότεροι πεθαίνουν από ασθένειες ή τραυματισμούς που προκύπτουν από τον εθισμό τους.

Λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες, τα προβλήματα υγείας και τις συνέπειες που προκύπτουν από τον εθισμό στις ουσίες, μπορεί να αναρωτηθείτε γιατί τόσο λίγοι άνθρωποι που επηρεάζονται από αυτόν αναζητούν βοήθεια. Άλλωστε, εάν ένα άτομο έπασχε από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια αυτού του μεγέθους, δεν θα σταματούσε σε τίποτα για να αποκτήσει την υγεία που χρειάζεται.

Η αλήθεια είναι ότι ο εθισμός είναι μια προοδευτική, δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια που διεκδικεί και καταστρέφει ζωές καθημερινά – ωστόσο πολλοί δεν καταφεύγουν σε βοήθεια.

Γιατί οι άνθρωποι δεν αναζητούν βοήθεια για εθισμό

Σύμφωνα με έρευνες το 96% των ατόμων που είναι ενεργά εξαρτημένοι από ουσίες και δεν αναζητούν βοήθεια δεν πιστεύουν ότι πρέπει να λάβουν θεραπεία για βοήθεια. Το υπόλοιπο 4% είτε αισθάνθηκε ότι χρειαζόταν θεραπεία, αλλά δεν προσπάθησε να τη βρει, είτε θεώρησε ότι χρειαζόταν θεραπεία και έκανε μια προσπάθεια αλλά δεν ολοκλήρωσε τη  θεραπεία.

Με άλλα λόγια οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι εθισμένοι σε ναρκωτικά ή αλκοόλ δεν πιστεύουν ότι χρειάζονται βοήθεια – παρά τις όποιες συνέπειες, απώλειες και πόνο βιώνουν. 

Οι τρεις κορυφαίοι λόγοι που τα άτομα με εθισμό δεν λαμβάνουν θεραπεία

Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι όταν οι άνθρωποι είναι σε ενεργό εθισμό, ο εθισμός τους θα δημιουργήσει κάθε πιθανό μέσο αποφυγής της βοήθειας. Η ασθένεια δικαιολογεί, εκλογικεύει και δημιουργεί ψευδή σενάρια για να ξεφύγει από τη θλιβερή πραγματικότητα. Το εθισμένο μυαλό θα κάνει τα πάντα για να αποσπάσει την προσοχή από τα θέματα που υπάρχουν. Ενώ τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι το 96% των ανθρώπων που είναι εθισμένοι σε ναρκωτικά ή αλκοόλ δεν πιστεύουν ότι χρειάζονται βοήθεια – η πραγματικότητα είναι ότι είτε βρίσκονται σε άρνηση, είτε βιώνουν ντροπή, είτε φοβούνται.

Άρνηση 

Η άρνηση είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που επιτρέπει στον εθισμό να ευδοκιμεί. Ο εθισμός δημιουργεί ένα πέπλο καπνού και καθρέφτες που μπορούν να κάνουν ένα άτομο να αγνοήσει την πηγή της ρίζας των προβλημάτων του. Ενώ πολλοί άνθρωποι σε ενεργό εθισμό γνωρίζουν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες και ότι στρέφονται σε ναρκωτικά ή αλκοόλ για να τα αντιμετωπίσουν – μπορεί να μην βλέπουν ότι αυτές ακριβώς οι ουσίες είναι η αιτία των προβλημάτων τους. Ένα άτομο μπορεί να πίνει ή να χρησιμοποιεί ναρκωτικά για να αντιμετωπίσει την  απώλεια της εργασίας του  ή να βιώνει μία αποτυχημένη σχέση, ενώ κατηγορεί το αφεντικό ή τη σύζυγό του για τον πόνο του – αντί να συνειδητοποιήσει ότι το ποτό ή το ναρκωτικό ήταν αυτό που τον έβαλε σε θέση να χάσει αυτά τα πράγματα. Το ότι δεν βλέπουν ότι το  φάρμακο της επιλογής τους ως πηγή του προβληματος τους και ότι το βλέπουν ώς ανακούφισή και διέξοδο τους είναι η ρίζα του προβλήματος. Το άτομο μπορεί να είναι τόσο τυλιγμένο στη χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών που αρνείται την ύπαρξή της χρήσης – παρά τα στοιχεία

Ντροπή 

Για πολλούς ανθρώπους που παλεύουν με τον εθισμό στα ναρκωτικά ή το αλκοόλ, είναι δύσκολο να παραδεχτούμε ότι υπάρχει ανάγκη για θεραπεία λόγω του στίγματος που περιβάλλει τον εθισμό και την απεξάρτηση. Επειδή η ντροπή μπορεί να είναι ένα από τα πιο συντριπτικά και οδυνηρά συναισθήματα, μπορεί να γίνει εμπόδιο στην αναζήτηση θεραπείας. Όταν ένα άτομο βιώνει ντροπή, μπορεί να αισθάνεται ότι δεν αξίζει βοήθεια ή προσοχή – και αυτό τον κάνει να αισθάνεται ότι δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει τη ζωή του.

Φόβος

Ο φόβος της επανένταξης είναι αληθινός – και ο φόβος για το τι μπορεί να σημαίνει ανάρρωση . Η ανάρρωση δεν είναι μια εφάπαξ συμφωνία. Η ανάρρωση είναι ένα δια βίου ταξίδι και μια δέσμευση που πραγματοποιείται κάθε μέρα. Χρειάζεται κίνητρο, αποφασιστικότητα και θάρρος για να μπεις σε ένα πρόγραμμα απεξάρτησης. Η απεξάρτηση μπορεί να είναι συναισθηματικά και σωματικά άβολη. Η θεραπεία μπορεί να αποκαλύψει οδυνηρές αναμνήσεις και συναισθήματα που έχουν θαφτεί εδώ και χρόνια. Η δέσμευση για μία νέα  ζωή και  για νηφαλιότητα προϋποθέτει αλλαγες σε όλους τους τομείς της ζωής ενός εξαρτημένου και για ένα εξαρτημένο που έχει την τάση να βολεύεται, αυτό αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας γι αυτήν την απόφαση. Εάν ένα άτομο έχει προηγουμένως ξαναδοκιμάσει για απεξάρτηση αλλά έχει υποτροπιάσει, μπορεί να φοβάται ότι θα απογοητεύσει τους ανθρώπους γύρω του. 

Συχνά, οι άνθρωποι σε ενεργό εθισμό βλέπουν μόνο ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας για να λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται για τον εθισμό. Η προθυμία ή η επιθυμία για βοήθεια – ή η συνειδητοποίηση ότι είναι απαραίτητη – μπορεί να ξεθωριάσει γρήγορα. Εάν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο αισθάνεστε ότι ήρθε η ώρα να ζητήσετε βοήθεια, είναι σημαντικό να ενεργήσετε το συντομότερο δυνατό. 

Μιλήστε τώρα με ένα ειδικό σύμβουλο εξαρτήσεων της Αυτογνωσίας στο Τ.2392023749.
Είμαστε εδώ για εσάς.