Ο εθισμός επηρεάζει με πολλούς τρόπους μια οικογένεια .

Η καταπολέμηση μιας διαταραχής χρήσης ουσιών θεωρείται από πολλούς ως προσωπική εμπειρία. Επειδή οι επιβλαβείς ουσίες έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στον χρήστη, πολλοί μπορεί να μην λαμβάνουν υπόψη άλλα άτομα που εμπλέκονται άμεσα. Οι σύζυγοι, τα παιδιά και οι γονείς που παρακολουθούν ένα μέλος της οικογένειας τους  που αγωνίζεται με εθισμό βιώνουν συναισθηματική βλάβη, καθώς και οικονομικές, νομικές, ιατρικές και άλλες συνέπειες.

Τα αποτελέσματα του εθισμού στα ναρκωτικά και το αλκοόλ μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ειρηνικά, στοργικά σπίτια μπορούν να χωριστούν από την πίεση που προκαλείται από την κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ. Η σύγκρουση γίνεται φυσιολογική καθώς τα μέλη της οικογένειας παλεύουν να βοηθήσουν έναν γιο ή κόρη που κάνει χρήση  ηρωίνης  για παράδειγμα. Η εμπιστοσύνη αρχίζει να διαβρώνεται και στην πορεία καταστρέφεται. Οι συγγενείς μπορεί να γίνουν πιο προστατευμένοι εάν ένας συγγενής που κάνει κατάχρηση ουσιών ενεργεί με επιθετικότητα ή κρύβει τη διαταραχή του με μυστικότητα. Οι γάμοι μπορεί να τελειώσουν λόγω αλλαγών που προκαλούνται από τον εθισμό. Η επικοινωνία γίνεται πιο δύσκολη, επισημαίνοντας την απογοήτευση.

Τα μέλη της οικογένειας εμπλέκονται  στην ανεπιθύμητη χρήση  ναρκωτικών και προσπαθουν να την ελέγξουν ή άλλοι πετούν την οργή τους όταν βρίσκονται υπό την επήρεια αλκοόλ. Άλλοι μπορεί να δουν τους συγγενείς τους να χάσουν βάρος γρήγορα και προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει. Κάποιοι μπορεί να έχουν να  ακούσουν νέα  από κάποιον αγαπημένο για μεγάλο χρονικό διάστημα και στην πορεία ανακαλύπτουν ότι ζουν στο δρόμο ή ότι είναι θύματα υπερβολικής δόσης. Ένα τέτοιο σοκ μπορεί να προκαλέσει σε έναν συγγενή  σοβαρό τραύμα ή να αναπτύξει ανθυγιεινούς μηχανισμούς αντιμετώπισης όπως αλληλεξαρτώμενες συμπεριφορές ως απόκριση.

Πώς ο εθισμός επηρεάζει τα μικρά παιδιά της οικογένειας. 

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες , 1 στα 5 παιδιά μεγαλώνουν σε ένα σπίτι όπου ένας γονέας κάνει κατάχρηση ναρκωτικών ή αλκοόλ. Η παρακολούθηση του τραύματος ενός γονέα που υποφέρει από εθισμό σε νεαρή ηλικία έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο παιδί. Τα παιδιά που μεγαλώνουν βλέποντας έναν γονέα εθισμένο σε ναρκωτικά ή αλκοόλ είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διαταραχές χρήσης ουσιών κατά την ενηλικίωσή τους. Είναι επίσης 3 φορές πιο πιθανό να παραμεληθούν  σωματικά και να κακοποιηθουν σεξουαλικα. Το να βλέπεις έναν γονέα στα ναρκωτικά δημιουργεί συχνά ενοχλητικά συναισθήματα που όχι μόνο δημιουργούν καθυστερήσεις στη μάθηση και την ανάπτυξη, αλλά και τις επιμήκεις ψυχικές και συναισθηματικές διαταραχές.

Δεδομένου ότι τα παιδιά εξακολουθούν να αναπτύσσουν τις προσωπικότητές τους και είναι ευάλωτα σε εξωτερικές επιρροές, διατρέχουν τον κίνδυνο να επαναλάβουν τέτοιες συμπεριφορές. Τα παιδιά ενδέχεται να εκτεθούν σε επιθετικότητα ή βίαιη συμπεριφορά λόγω της χρήσης ναρκωτικών από τους γονείς ή και από τους δύο γονείς. Τα επιχειρήματα μεταξύ των γονέων μπορεί να είναι φυσιολογικά, προκαλώντας στο παιδί συναισθηματική δυσφορία καθώς παρακολουθούν τα μέλη της οικογένειας που παλεύουν.

Η έγκαιρη έκθεση σε ένα διαιρεμένο σπίτι λόγω χρήσης ναρκωτικών μπορεί να κάνει το παιδί να αισθανθεί συναισθηματικά και σωματικά παραμελημένο και ανασφαλές. Ως αποτέλεσμα, μπορούν να γίνουν πιο ψυχικά και συναισθηματικά ασταθή. Τα παιδιά μπορεί να αναπτύξουν υπερβολική ενοχή και χαμηλή αυτοεκτίμηση για την κατάχρηση ουσιών ενός γονέα. Μπορεί να αναπτύξουν συναισθηματική ανασφάλεια λόγω των διαταραχών που βιώνουν μέσα στο σπίτι τους  ή να αναπτύξουν δυσλειτουργικές προσκολλήσεις στην ενηλικίωσή τους. Σε ακραίες περιπτώσεις, τα παιδιά μπορούν να απομακρυνθούν από το σπίτι και να τεθούν σε ανάδοχη φροντίδα.

Ο εφηβικός εθισμός επηρεάζει την οικογένεια

Το CDC (Centers for Disease Control and Prevention) αναφέρει ότι οι ανήλικοι πότες έχουν περισσότερα ποτά ανά περίπτωση κατανάλωσης από ό,τι οι ενήλικες. Τουλάχιστον το 19% των ατόμων ηλικίας μεταξύ 12 και 20 ετών πίνουν τακτικά αλκοόλ, αλλά λόγω ελλιπούς αναφοράς το ποσοστό είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερο. Η χρήση κάνναβης είναι πιο συχνή στους εφήβους από το κάπνισμα και άλλη χρήση ναρκωτικών. Οι έφηβοι αντιμετωπίζουν την πίεση των ομοτίμων στο σχολείο και επίσης συνεχώς βομβαρδίζονται με πειρασμό να δοκιμάσουν νέα ή επικίνδυνα ναρκωτικά.

Επιπλέον, οι έφηβοι που έχουν βιώσει κατάχρηση γονικής ουσίας είναι πιο πιθανό να κάνουν κατάχρηση ουσιών κατά την ενηλικίωση. Μεγάλο μέρος της αιτίας του εφηβικού εθισμού μπορεί να προέρχεται από εξωτερικούς παράγοντες και εσωτερικούς παράγοντες .

Ουσίες όπως η κοκαΐνη μπορούν να διεγείρουν υπερβολικά τους εφήβους, με αποτέλεσμα να κοιμούνται λιγότερο και να αποδίδουν άσχημα στο σχολείο ή να κάνουν παρέα με φίλους που κάνουν κατάχρηση ουσιών. Τα συνταγογραφούμενα οπιοειδή και τα συνθετικά οπιοειδή μπορεί να προκαλέσουν ευφορία, αλλά συνεπώς απαιτούν συχνή χρήση με επιβλαβείς παρενέργειες.

Αυτές οι αιτίες έχουν άμεσο αντίκτυπο στην οικογενειακή δυναμική, όπως:

Παρενέργειες Απόσυρσης ( στερητικά ) 

Τεταμένες σχέσεις

Οικονομικές δυσκολίες

Κακή σχολική επίδοση

Έκθεση σε άλλα φάρμακα

Αδιάφορη συμπεριφορά μέσα στο σπίτι

Κλέβουν χρήματα από τους γονείς για να υποστηρίξουν τη συνήθεια τους

Τάσεις φυγής  μακριά από το σπίτι

Προκαλεί γονική θλίψη

Οι έφηβοι μπορεί να κατακλύζονται από εθιστικές ουσίες και τεταμένες σχέσεις στο σπίτι και μπορεί να θέλουν να ξεφύγουν από το σπίτι. Η γονική δυσφορία μπορεί φαινομενικά να ωθήσει τους ταραγμένους εφήβους στα χέρια μιας ουσίας για να «ξεφύγουν». Πάνω απ ‘όλα, όταν ένας έφηβος φύγει από το σπίτι, είναι ευάλωτος σε σεξουαλική, οικονομική και συναισθηματική εκμετάλλευση.

Ο εθισμός στις σπουδές επηρεάζει την οικογένεια.

Οι έφηβοι που κάνουν κατάχρηση ουσιών είναι πιθανότερο να συνεχίσουν τις διαταραχές χρήσης ουσιών στην φοιτητική ζωή τους. Μόλις οι έφηβοι έχουν μια πρώιμη έκθεση σε ναρκωτικά, συχνά σχηματίζουν ανοχή και εθισμό στην περίοδο των σπουδών τους. Πολλοί θα συνεχίσουν τα «πάρτι» και θα χρησιμοποιήσουν παράνομες ουσίες, κατά συνέπεια δυσκολεύονται να επιβραδυνθούν. Οι πανεπιστημιουπόλεις αναφέρουν υψηλό αριθμό σεξουαλικών επιθέσεων, ζημιών περιουσίας και επιθετικότητας που συνδέονται άμεσα με την κατάχρηση αλκοόλ. 

Τα σημάδια κατάχρησης ουσιών που επηρεάζουν φοιτητές περιλαμβάνουν:

Αλλαγές διάθεσης

Δημιουργία συγκρούσεων και ευερεθιστότητας

Δημιουργία άγχους στο μυαλό των γονέων

Μειωμένες αναστολές

Αδυναμία χειρισμού των υποχρεώσεων των σπουδών τους.

Επανεκκίνηση σχέσεων. 

Οι διαταραχές κατάχρησης ουσιών μπορούν να επηρεάσουν τα μέλη της οικογένειας και το άτομο που αγωνίζεται. Ευτυχώς, υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια. Οι πάροχοι θεραπείας μπορούν να καθοδηγήσουν τα μέλη της οικογένειας στην καλύτερη δυνατή θεραπεία, εστιάζοντας στις θεραπευτικές ανάγκες του συγγενή τους. Διάφορες εγκαταστάσεις επιτρέπουν στους νηφάλιους συγγενείς να επισκέπτονται τα μέλη της οικογένειας στην διάρκεια της θεραπείας τους για να λαμβάνουν συμβουλές για να εξυγιάνουν και να επαναπροσδιορίσουν τις σχέσεις τους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατάχρηση ουσιών ή αν κάποιος πλησίον σας αναζητά θεραπεία για αυτήν, μην διστάσετε να καλέσετε τώρα στην τηλεφωνική γραμμή του κέντρου μας 2392023749. Για ανώνυμη διαδικτυακή ενημέρωση και στήριξη επισκεφτείτε το www.apexartisi-online.com η καλέστε μας στο 2317002244.