Πότε πρέπει να πείτε σε κάποιον ότι είστε στην ανάρρωση απο τον ενεργό εθισμό σας στα ναρκωτικά .

Άρχισες να βγαίνεις με κάποιον ή κάποια . Ξεκίνησες μια νέα δουλειά. Έκανες ένα νέο φίλο στη γειτονιά, στο γυμναστήριο, ή στο σχολείο. Πρέπει όλοι να ξέρουν ότι είσαι στην ανάρρωση; Αν ναι, πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να τους το πούμε;

Λέγοντας στο άτομο που βγαίνετε

Όταν έχετε κάνει μια νέα σχέση , θέλετε να δείξετε σε αυτό το άτομο τα καλύτερα μέρη του εαυτού σας. Ενώ το νηφάλιο ταξίδι σας είναι κάτι που πρέπει να γιορτάζεται, αποκαλύπτοντας πολύ νωρίς ότι είστε σε ανάρρωση  μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε ευάλωτοι και να είστε αποθαρρυντικοί για το άτομο με το όποιο βγαίνετε . Από την άλλη πλευρά, η αναμονή για πολύ καιρό για την κοινή χρήση αυτών των πληροφοριών θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως εξαπάτηση.

Δεν είναι απαραίτητο να μοιραστείτε κάθε λεπτομέρεια σχετικά με τα βάθη του εθισμού και της ανάρρωσής σας, τουλάχιστον όχι αμέσως. Όταν είστε έτοιμοι να πείτε στο άτομο που βλέπετε, να είστε σύντομοι, να είστε ειλικρινείς, να περιμένετε ερωτήσεις και μειώστε τις προσδοκίες σας. Θυμηθείτε ότι μπορείτε να αποφασίσετε τι μοιράζεστε και τι πρέπει να αποκαλύψετε ή να κρατήσετε για εσας για να προστατεύσετε τον εαυτό σας. Δεν έχετε κανέναν έλεγχο για το πώς θα αντιδράσει το άλλο άτομο σε αυτές τις πληροφορίες – αλλά η αντίδρασή του θα σας πει πολλά για το αν είναι το σωστό άτομο για να βγαίνετε.

Πείτε σε έναν συνάδελφο 

Ο χώρος εργασίας έχει να κάνει με τα όρια. Αυτό το περιβάλλον δεν είναι πάντα το καλύτερο μέρος για να μοιραστείτε προσωπικές λεπτομέρειες για οποιοδήποτε μέρος της ζωής σας, είτε πρόκειται για νηφαλιότητα, διαζύγιο, αγάπη ή άλλο. Τα πάνω και τα κάτω του ταξιδιού της ανάρρωσης και ευεξίας σας μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη σχέση σας με το αφεντικό τους, τους συναδέλφους και τους πελάτες σας και θα μπορούσατε να αισθανθείτε στιγματισμένοι.

Εάν έχετε πάρει άδεια από τη δουλειά σας για να ολοκληρώσετε την θεραπεία σας απο τις εξαρτησεις, οι συνάδελφοί σας θα έχουν ήδη θεωρίες σχετικά με την απουσία σας. Δεν είναι δική σας ευθύνη να μοιραστείτε προσωπικά στοιχεία για να αντιμετωπισετε τις υποψίες. Μην αισθάνεστε υποχρεωμένοι να μοιραστείτε πληροφορίες μόνο και μόνο για να αποφύγετε να αισθανθειτε  αμηχανία για το χρόνο σας στην ολιστική αποτοξίνωση.

Λέγοντας την αλήθεια σε μια νέα φιλία 

Όταν σχηματίζετε μια γρήγορη φιλία με κάποιον, μπορεί να είναι δελεαστικό να αποκαλύψετε τα βαθύτερα μυστικά σας για να αποκτήσετε μια στενότερη σχέση. Η σύνδεση με έναν άλλο ενήλικα δεν είναι πάντα εύκολη και η εύρεση ενός ανθρώπου με κοινά μπορεί να μοιάζει σαν δώρο. Μπορεί να θέλετε να καλλιεργήσετε αυτή τη σχέση μοιράζοντας το ταξίδι της νηφαλιότητας σας, αλλά εξακολουθείτε να μην γνωρίζετε καλά το άλλο άτομο. Επίσης δώστε χρόνο γιατί δεν ξέρετε ακόμα πόσο χρόνο θα περάσετε μαζί και αν θα διατηρηθεί μακροπρόθεσμα αυτή η νέα γνωριμία. 

Θα χρειαστεί να εξετάσετε κάθε γνωριμία ξεχωριστά. Μερικοί άνθρωποι στην αρχή της ανάρρωσης τους είναι τόσο υπερήφανοι που καυχιούνται για τη νηφαλιότητά τους με όλους , σε πολύ σύντομο διάστημα. Άλλοι αποφασίζουν ότι η κοινή χρήση αυτών των πληροφοριών βοηθά στην εκτίμηση του επιπέδου αξιοπιστίας ενός ατόμου. Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος χρόνος για να μοιραστείτε – υπάρχει μόνο αυτό που είναι σωστό για εσάς.

Γιατί πρέπει να μοιραστείτε αυτές τις πληροφορίες

Όταν κάποιος με τον οποίο περνάτε χρόνο δεν γνωρίζει ότι είστε σε ανάρρωση, μπορεί να είναι δύσκολο να αποφύγετε μια πρόσκληση για να πάρετε ποτά ή να πάτε σε ένα πάρτι. Η συνάντηση σε ένα μπαρ θα μπορούσε να σημαίνει κάτι πολύ διαφορετικό και για τους δυο σας. Όταν ζείτε έναν τρόπο ζωής που αποφεύγει τους πειρασμούς, είναι σημαντικό να αφήσετε τους γύρω σας να γνωρίζουν και αυτούς τους πυροκροτητές, ώστε να μην σας βάλουν σε κίνδυνο.

Όταν δεν πρέπει να μοιραστείτε αυτές τις πληροφορίες

Η ανάρρωσή σου δεν ειναι το μοναδικό χαρακτηριστο που σε καθορίζει. Σίγουρα ειναι ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας της ζωής σου, αλλά ο εθισμός και η νηφαλιότητα δεν είναι τα μόνα πράγματα που σε κάνουν αυτό που είσαι. Είναι σημαντικό να ακούς το ένστικτό σου όταν σκέφτεσαι να μοιραστείς το ταξίδι της νηφαλιότητάς σου με ένα άλλο άτομο.

Δεν είναι όλοι ανοιχτόμυαλοι και μη επικριτικοί. Γνωρίζοντας αυτές τις πολύ προσωπικές πληροφορίες για εσάς θα μπορούσε να θολώσει αρνητικά την εικόνα κάποιου για εσάς. Το πιο σημαντικό είναι να ξέρεις ότι δεν μπορείς να ελέγξεις την αντίδραση κάποιου άλλου στη νηφαλιότητά σου.

Εάν είστε επιφυλακτικοί για το πώς ένα άτομο μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτά τα νέα, είναι σημαντικό να αναρωτηθείτε αν είναι το καλύτερο άτομο για να γνωρίζει την ιστορία σας και αν πρέπει να είναι στη ζωή σας. Οι άνθρωποι που υποστηρίζουν το ταξίδι σας και σας αποδέχονται για αυτό που είστε, τελικά, είναι οι καλύτεροι άνθρωποι που έχετε  γύρω σας.

Είστε υπεύθυνοι για την ανάρρωσή σας

Η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη νηφαλιότητα, την ολιστική αποκατάσταση και την ανάκαμψη είναι μεγαλύτερη από ποτέ, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ένα στίγμα που περιβάλλει τον εθισμό. Η κοινή χρήση του προσωπικού σας ταξιδιού δεν αποτελεί προϋπόθεση της ανάρρωσης σας. Κάθε αποκάλυψη θα πρέπει να εξετάζεται προσεκτικά κατά περίπτωση, έτσι ώστε να αισθάνεστε σίγουροι για τις αποφάσεις σας και να μην ξεχνάτε ποτέ τη νηφαλιότητά σας. Ενώ θέλετε να δώσετε προτεραιότητα στις πιο σημαντικές σχέσεις, θέλετε να αποφύγετε να κάνετε κακές επιλογές μόνο και μόνο για να κρατήσετε κάποιον στη ζωή σας.Για περισσότερες πληροφορίες και στήριξη σε θέματα επανένταξης επισκεφτείτε την σελίδα του διαδικτυακού προγράμματος www.apexartisi-online.com όπου εκεί θα βρείτε ατομική στήριξη και καθοδήγηση.