Πώς θα σταματήσω τη χρήση κοκαΐνης και θα παραμείνω “Καθαρός”

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που αγαπά την κοκαΐνη και τα τελευταία χρόνια η χρήση αυξάνεται.

Οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης κοκαΐνης συχνά παραβλέπονται και υποβαθμίζονται από άτομα που χρησιμοποιούν το ναρκωτικό. Οι περισσότεροι χρήστες κοκαΐνης επίσης δεν προτιμήσουν να πάνε σε κλειστό πρόγραμμα απεξάρτησης κυρίως επειδή δεν πιστεύουν ότι η χρήση ναρκωτικών τους είναι τόσο σοβαρή. Η διαμονή τους κλειστό κέντρο απεξάρτησης συνήθως αναβάλεται για όσους κάνουν χρήση κοκαΐνης, γιατί επί το πλείστον εργάζονται ή μπορούν να αντέξουν οικονομικά να συνεχίσουν να κάνουν χρήση κοκαΐνης ή χρησιμοποιούν την απόσταση από την οικογένεια ως δικαιολογία ή διαφοροποιούν εσφαλμένα την χρήση τους ως μια κοινωνική διασκέδαση άνευ συνεπειών.

Δεν είναι εύκολο να πεις στο αφεντικό σου ότι έχεις πρόβλημα με ναρκωτικά, και πρέπει να πάρεις ένα μήνα άδεια, ειδικά εάν είσαι αυτοαπασχολούμενος δεν είναι εύκολο να απομακρυνθείς από μια επιχείρηση ενός μηνός. Η απομάκρυνση από την εργασία δεν είναι ποτέ εύκολη, αλλά στα μέσα μιας πανδημίας COVID-19 η διατήρηση της εργασίας σας ή της επιχείρησής σας είναι ακόμα πιο κρίσιμη.

Πολλοί μπορεί να κάνουν δειλά βήματα ώστε να ξεκινήσουν μια έρευνα για τις θεραπευτικές δομές που πιθανός μπορούν να τους βοηθήσουν αλλά συχνά διαπιστώνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των εξαρτημένων ατόμων που θα συναντήσουν σε αυτούς τους χώρους επικεντρώνεται στην χρήση ηρωίνης. Αυτό από μόνο του δημιουργεί μια δυσκολία σε όσους αναζητούν θεραπεία από την εξάρτηση της κοκαΐνης και προβληματισμούς για το θα μπορούσαν να ταυτιστούν με μια ομάδα εξαρτημένων από την Ηρωίνης και συνήθως δεν προχωρούν σε περαιτέρω έρευνα για τη θεραπεία, καθώς δεν αισθάνονται ότι αυτό που προσφέρεται είναι γι ‘αυτούς.

Η εξατομίκευση στην απεξάρτηση ως προς την ουσία και την προσωπικότητα του εξαρτημένου είναι πολύ σημαντική , ειδικά εάν η θεραπεία εμπεριέχει και συστατικά ομαδικής θεραπείας, οπότε είναι πραγματικά σημαντικό να επιλέξετε όχι παρορμητικά την δομή από την οποία θα ζητήσετε βοήθεια.

Στο θεραπευτικό κέντρο εξαρτημένων ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ η εξατομίκευση στις ουσίες και στην προσωπικότητα του κάθε εξαρτημένου ατόμου είναι βασική προτεραιότητα για το κέντρο μας και για τους θεραπευτες που εμπεριέχονται στον χώρο μας. Οι λύσεις που προκύπτουν διαφοροποιούν το προσωπικό θεραπευτικό πλάνο του κάθε εξαρτημένου ατόμου που ζητάει την στήριξη μας ως προς την διαμονή, το σύνολο ατόμων της ομάδας , τον χρόνο παραμονής και το καθημερινό πρόγραμμα.

Μία από τις αρχικές σκέψεις που θα σας βοηθήσουν στο να κινητοποιηθείται για να δεχτείτε βοήθεια σχετικά με την εξάρτηση σας στη χρήση κοκαΐνης και θα σας βοηθήσει και μετέπειτα να παραμείνετε “καθαροί” από την κοκαΐνη είναι να καταλάβετε γιατί θέλετε να το κάνετε; Δηλ. Ποιο είναι το κίνητρο σας να σταματήσετε, ποια είναι τα οφέλη της διακοπής σε σύγκριση με τις συνέπειες της συνέχισης της χρήσης;

Οι αρνητικές επιπτώσεις της κοκαΐνης

Όταν πρόκειται για τα πλεονεκτήματα της διακοπής προσπαθήστε να είστε συγκεκριμένοι. Για να σας βοηθήσουμε εδώ είναι μια λίστα με μερικές από τις αρνητικές συνέπειες της χρήσης κοκαΐνης που ίσως θέλετε να βάλετε στη λίστα των λόγων για να τους οποίους θέλετε να σταματήσετε.

Επειδή η κοκαΐνη επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα αρνητικών επιπτώσεων που προκύπτουν από τη χρήση του. Εδώ είναι μερικά συνήθως αναφερόμενα μειονεκτήματα της χρήσης κοκαΐνης:

 • Αιμορραγίες μύτης
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Μη φυσιολογικοί καρδιακοί ρυθμοί
 • Πόνοι στο στήθος
 • Αδυναμία να αποκτήσετε ή να διατηρήσετε μια στύση
 • Αϋπνία
 • Ανησυχία ή άγχος
 • Παράνοια
 • Ξηροστομία
 • Λές ανοησίες
 • Ζαλάδα
 • Μυϊκοί σπασμοί
 • Πόνοι στο στομάχι
 • Ναυτία
 • Διάρροια
 • Εξαιρετικά χαμηλή αρτηριακή πίεση
 • Ψυχο
 • Ψυχωσικά επεισόδεια
 • Ανεξέλεγκτη απώλεια βάρους
 • Νεφρική ανεπάρκεια
 • Εγκεφαλική αιμορραγία
 • Χάνεις την αίσθηση της όσφρησης.
 • Μειωμένες γνωστικές ικανότητες. Αυτό περιλαμβάνει απώλεια μνήμης, μειωμένο εύρος προσοχής ή μειωμένη ικανότητα λήψης αποφάσεων. Το εύρος προσοχής μπορεί να είναι μόνιμο και μερικοί μπορεί να εμφανίσουν συρρίκνωση της γκρίζας εγκεφαλικής ύλης και πρόωρη γήρανση
 • Φλεγμονή των ιστών της μύτης. Η παρατεταμένη φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση της μύτης και της ρινικής κοιλότητας, καθώς και τρύπες στην οροφή του στόματος
 • Πνευμονική βλάβη. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει σχηματισμό ουλώδους ιστού, “ραγισμένο πνεύμονα”. εσωτερική αιμορραγία, νέα ή επιδεινούμενα συμπτώματα άσθματος ή εμφύσημα.
 • Αυξημένος κίνδυνος διαταραχών του νευρικού συστήματος. Ο κίνδυνος εμφάνισης καταστάσεων που επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως η νόσος του Πάρκινσον, μπορεί να αυξηθεί.

Και φυσικά, η χρήση κοκαΐνης μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο συχνά λόγω καρδιακής ανακοπής ή επιληπτικών κρίσεων.

Στη συνέχεια, υπάρχει επίσης ο πρόσθετος κίνδυνος συνδυασμού αλκοόλ και κοκαΐνης που αναγκάζει το ήπαρ να παρασκευάσει μια τρίτη ουσία, το cocaethylene, που εντείνει τις ευφορικές επιδράσεις των ναρκωτικών, αλλά αυξάνει επίσης τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου.

Ας ελπίσουμε ότι μέχρι τώρα θα έχετε τη λίστα με τα υπέρ και τα κατά και αρκετούς λόγους για να ζητήσετε βοήθεια. Και ας ελπίσουμε ότι στη λίστα σας υπάρχουν θετικά που δεν σχετίζονται μόνο με την υγεία όπως π.χ περισσότερα χρήματα και λιγότερες φασαρίες στο σπίτι.

Το να σταματήσουμε την χρήση κοκαΐνης και να παραμείνουμε καθαροί μόνο με τη δύναμη θέλησης και χωρίς επαγγελματική βοήθεια δεν λειτουργεί .

Η στάση και η παραμονή σταματημένοι δεν είναι εύκολη. Δεν μπορεί να γίνει μόνο με τη δύναμη της θέλησης. Μπορεί να είστε σε θέση να σταματήσετε για λίγες ημέρες ή ακόμα και μια εβδομάδα όμως το παραμείνετε σταματημένο μακροπρόθεσμα χωρίς επαγγελματική φροντίδα είναι πολύ δύσκολο.

Η διακοπή και η παραμονή είναι μια ψυχολογική αλλαγή επίσης και αλλαγή τρόπου ζωής όπου επιτυγχάνεται με επιτυχία μέσω ψυχολογικών θεραπειών και υποστήριξης από ομοτίμους. Η υποστήριξη από ομοτίμους όπως τις αδελφότητες Ανώνυμων Ναρκωμανών είναι μεγάλη και συνιστάται , αλλά δεν είναι μια οργανωμένη εξατομικευμένη θεραπεία, ούτε καθοδηγείται από εκπαιδευμένους επαγγελματίες σε θέματα εθισμού. Το να φτάσετε στους ψυχολογικούς λόγους για τους οποίους χρησιμοποιείτε κοκαΐνη και να κάνετε κάτι γι ‘αυτό είναι βασικό για τη μακροπρόθεσμη αλλαγή συμπεριφοράς και τη διατήρηση της καθαρότητας.

Δεν υπάρχει μαγικό χάπι ή μαγικό ραβδί για να σταματήσει κάποιος την χρήση κοκαΐνης και να παραμείνει σταματημένος. Δεν υπάρχει γρήγορη λύση, χρειάζεται επαγγελματική εξατομικευμένη με διαφόρους τύπους υποστήριξη, χρόνος, κίνητρα και σκληρή δουλειά.

Η εγκατάλειψη της χρήσης κοκαΐνης μετά από παρατεταμένη χρήση μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη επειδή το σώμα έχει συνηθίσει να λειτουργεί με την ουσία. Η αντιμετώπιση της στέρησης είναι ένα πράγμα, αλλά το να παραμένεις καθαρός είναι άλλο. Η μακροχρόνια χρήση κοκαΐνης θα επηρεάζει αρνητικά το σώμα και το μυαλό και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι θανατηφόρα. Από ορισμένες απόψεις, η χρήση κοκαΐνης είναι παρόμοια με τη ρωσική ρουλέτα – δεν μπορείτε να είστε σίγουροι αν η επόμενη γραμμή θα σας σκοτώσει.

Εάν ανησυχείτε για τη χρήση κοκαΐνης την όποια κάνετε ή αφορά κάποιον άλλο και θέλετε να μάθετε ποιες είναι οι επιλογές για να σταματήσετε και για το πως παραμείνετε σταματημένοι, τότε καλέστε μας τώρα στο 2392023749 ή στο www.apexartisi-online.com