Πώς να βοηθήσετε έναν εθισμένο στην κοκαΐνη.

Η τακτική χρήση κοκαΐνης μπορεί να βλάψει χημικές οδούς στον εγκέφαλο και αυτές οι αλλαγές μπορούν να καταστήσουν δύσκολη τη σαφή σκέψη. Τα άτομα με εθισμό στην κοκαΐνη μπορεί να μην γνωρίζουν καν ότι έχουν κάποιο πρόβλημα.
Οι οικογένειες μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες κινητοποίησης για απεξάρτηση μέσω παρεμβάσεων και συμβουλευτικής καθοδήγησης έτσι ώστε όταν αρχίσει η θεραπεία, μπορούν να παρέχουν αγάπη και υποστήριξη, έτσι ώστε το άτομο να παραμείνει στη θεραπεία. Όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, οι οικογένειες μπορούν επίσης να παρακολουθήσουν σημάδια υποτροπής και μπορούν να ωθήσουν ξανά στη θεραπεία ανάλογα με τις ανάγκες.

Ο εθισμός είναι μια ασθένεια με πολλές πιθανές αιτίες οι οποίες επηρεάζουν τελικά ολόκληρη την οικογένεια . Η τακτική κατάχρηση κοκαΐνης αλλάζει πραγματικά τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο είναι σε θέση να αισθανθεί την ευχαρίστηση, κάνοντας αλλαγές στις χημικές οδούς στον εγκέφαλο. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας που λειτουργούν για να αντιστρέψουν κάποιες από τις αρνητικές αλλαγές στον εγκέφαλο και την ψυχή που προκαλούνται από την κατάχρηση και την εξάρτηση από την κοκαΐνη.

Όταν οι αγαπημένοι οικείοι άνθρωποι μας είναι εθισμένοι στην κοκαΐνη, μπορεί να μην καταλάβουν ότι υπάρχει ακόμη κάποιο πρόβλημα ή ότι η θεραπεία είναι απαραίτητη και δυσκολεύονται να ζητήσουν βοήθεια από μόνοι τους.
Οι οικογένειες χρειάζεται να δουλέψουν με κάποιον σύμβουλο εξαρτησεων για να πείσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα ότι χρειάζονται βοήθεια και να αλλάξουν την δεδομενη οικογενειακή κατάσταση .

Τα ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη μπορούν να παρεμβαίνουν στις φυσιολογικές διαδικασίες σκέψης των ατόμων, καθιστώντας δύσκολο για αυτούς να κατανοήσουν ότι η αλλαγή είναι απαραίτητη για τη συναισθηματική και σωματική τους υγεία καθώς και για το καλό των γύρω τους. Τα μέλη της οικογένειας και τα αγαπημένα τους πρόσωπα μπορούν να βοηθήσουν στη διευκόλυνση αυτής της υλοποίησης.

Ο ρόλος της οικογένειας

Τα μέλη της οικογένειας και τα αγαπημένα τους πρόσωπα είναι αυτοί που εντοπίζουν καλύτερα όταν κάποιος έχει πρόβλημα με κατάχρηση κοκαΐνης.

Η αναγνώριση των σημείων του εθισμού και της κατάχρησης ουσιών είναι το κλειδί για να γνωρίζουμε πότε είναι καιρός να λάβουμε βοήθεια για το πρόβλημα.
Όταν κάποιος είναι εθισμένος στην κοκαΐνη, σπαταλάει πολύ χρόνο και επικεντρώνεται συνήθως για την εξερεύση ενός τρόπων για να να βρει κοκαΐνη , να τη χρησιμοποιήσει και στη συνέχεια να λειτουργήσει υπό τη επήρεια της.
Έτσι το εξαρτημένο άτομο μπορεί να αποφεύγει τα καθημερινά καθήκοντα και να είναι αναξιόπιστο. Οι αγαπημένοι του και οι οικείοι μπορούν να παρατηρήσουν μια παρακμή στην παραγωγή εργασίας ή στις σχολικές υποχρεώσεις . Η σωματική υγεία μπορεί επίσης να επηρεαστεί, καθώς η χρήση κοκαΐνης μπορεί να μειώσει την κανονική όρεξη, με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους και τη διακοπή του ύπνου. Οι μεταβολές της διάθεσης και η παράλογη συμπεριφορά μπορεί να είναι εμφανείς σε κάποιον που κάνει τακτική χρήση κοκαΐνης.
Είναι σημαντικό να φροντίζετε πρώτα τον εαυτό σας όταν ασχολείσαι με κάποιον που είναι δυνητικά εθισμένος στην κοκαΐνη και να μην αφήσετε τον εθισμό του να ορίζει και τη δική σας ζωή.

Αναζητήστε άμεσα επαγγελματική βοήθεια.

Ορισμένες συμβουλές για την αντιμετώπιση ενός αγαπημένου προσώπου που εξαρτάται από την κοκαΐνη :

Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας για τη νόσο του εθισμού, ειδικά για τις ψυχικές και σωματικές επιπτώσεις της κατάχρησης κοκαΐνης, καθώς και τις δυνατότητες θεραπείας και υποστήριξης. Θυμηθείτε ότι ο εθισμός στην κοκαΐνη είναι μια ψυχαναγκαστική συμπεριφορά και όχι μια σκόπιμη επιλογή.

Να είστε υπομονετικοί και επίμονοι, μένοντας σταθεροί στα όρια σας οτι δεν επιτρέπεται τη χρήση ναρκωτικών ή την κατάχρηση.

Καταστήστε σαφές ότι δεν υποστηρίζεται τη χρήση των ναρκωτικών αλλά υποστηρίζετε το άτομο.

Μην δημιουργείται δικαιολογίες για την κατάχρηση ναρκωτικών ενός αγαπημένου σας προσώπου ή να προσφέρετε οικονομική υποστήριξη.

Ορίστε τα όρια και ακολουθήστε τα.

Βοηθήστε το άτομο να καταλάβει ότι η χρήση ναρκωτικών δεν είναι αποδεκτή από εσάς και ότι οι ενέργειες έχουν πραγματικές συνέπειες χωρίς να θέσετε όρια που δεν τηρείται.

Αρχίστε να έχετε επικοινωνία με οργανωμένες δομές για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, καθώς και με συμβουλους εξαρτησεων όπου θα σας ενημερώσουν σχετικά με την κατάχρηση ναρκωτικών.

Προσπαθήστε να έχετε οποιαδήποτε επικοινωνία και συζήτηση για τον πρόβλημα της χρήσης ουσιών με τον εξαρτημένο μόνο όταν είναι νηφάλιο και χάλαρο.

Βοηθήστε το αγαπημένο σας πρόσωπο να καταλάβει τον τρόπο με τον οποίο ο εθισμός επηρεάζει όλους με απτά μέσα, ειλικρίνεια και χωρίς αντιπαράθεσης .

“Τις περισσότερες φορές το κλειδί για την έναρξη μιας θετικής συζήτησης σχετικά με τη θεραπεία και τον εθισμό είναι η προυπάρχον στήριξη και ενημέρωση από έναν επαγγελματία συμβούλου εξαρτήσεων όπου έχει την κατάλληλη εμπειρία και τέτοιου είδους παρεμβάσεις.”

Η επιτυχημένη διαδικασία της “ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ”

Μια παρέμβαση είναι γενικά μια συνάντηση της οικογένειας, των φίλων και των αγαπημένων που συχνά προγραμματίζεται χωρίς τη γνώση του ατόμου που παλεύει με ναρκωτικά ή εθισμό.

Σε αυτή τη συνάντηση, οι αγαπημένοι συνήθως επισημαίνουν συγκεκριμένες συμπεριφορές και περιπτώσεις όπου η κατάχρηση ναρκωτικών του ατόμου τους έχει επηρεάσει προσωπικά. Ο γενικός στόχος μιας παρέμβασης είναι να παρακινήσει κάποιον εθισμένο στην κοκαΐνη ή άλλες ουσίες να συμμετάσχει εθελοντικά σε πρόγραμμα θεραπείας.
Η κατάχρηση κοκαΐνης έχει πολλούς κινδύνους για την υγεία και κινδύνους που μπορούν να ελαχιστοποιηθούν με την έγκαιρη παρέμβαση.
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αν κάποιος δεν επιθυμεί να αρχίσει θεραπεία, τότε η θεραπεία δεν θα λειτουργήσει. Αυτό δεν συμβαίνει αναγκαστικά. Το Εθνικό Ινστιτούτο για την κατάχρηση ναρκωτικών (NIDA) δημοσίευσε μελέτες που δείχνουν ότι η παρακολούθηση ενός προγράμματος θεραπείας κατάχρησης ουσιών, ανεξάρτητα από το πώς πήγε εκεί το άτομο, ήταν αρκετά για να παρακινήσει κάποιον να κάνει θετικές αλλαγές στη ζωή του και να σταματήσει την χρήση ουσιών.

Συνόψη .

Η εξάρτηση κοκαΐνης δεν κάτι που αντιμετωπίζεται με επιτυχία χωρίς την συμβολή και την καθοδήγηση κάποιου επαγγελματία συμβούλου εξαρτήσεων ή κάποιας εξειδικευμένης δομής σχετικά με τις εξαρτησεις .

Ένας εξαρτημένος κοκαΐνης δεν έχει απαραίτητα την εικόνα κάποιου παραμελημένου ατόμου που καθημερινά και ολημερίς κάνει χρήση. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι παραγωγικοί,πολλές φορές παραπάνω από το κανονικό , ιδιαίτερα κοινωνικοί και με πολύ καλό κοινωνικό κύκλο. Στην πορεία βέβαια και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, ανάλογα με την χρήση που κάνει ο καθένας, αυτή η εικόνα αρχίζει να “ ξεφτίζει” , το “παραμύθι” να χαλάει και οι οικογενειακές σχέσεις να διαλύονται.

Ο ρόλος της οικογένειας και των οικείων είναι πολύ σημαντικός και κατά ένα μεγάλο ποσοστό είναι αυτή που κάνουν την αρχή για την διαδικασία της απεξάρτησης.

Δεν είναι απαραίτητο η επίσκεψη του εξαρτημένου σε ένα θεραπευτικό κέντρο εξαρτημένων να ειναι ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ .

Δεν έχει σημασία το ΚΙΝΗΤΡΟ της επίσκεψης , αρκεί να γίνει η αρχή, να έχει μία εικόνα του χώρου και μία πρώτη γνωριμία των θεραπευτών του κέντρου , όπως και αντίστροφα να έχουν και η θεραπευτές την αντικειμενικη εικόνα ώστε να μπορούν μπορούν να κατευθύνουν άρτια την οικογένεια και τους οικείους προς κινητοποίηση εφόσον δεν είναι θετικός ο εξαρτημένος να παραμείνει στο πρόγραμμα .

Θυμήσου – Σκέψου

Εσύ που αγαπάς και νοιάζεσαι για την υγεία και την ζωή του αγαπημένου σου ή του οικείου σου και νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά στην ζωή του ή ξέρεις και είσαι σίγουρος για την εξάρτηση του , ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ , ΖΗΤΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟΝ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ .
ΝΑΙ εσύ που είσαι γύρω του , ο εξαρτημένος δεν μπορεί να αναγνωρίσει εύκολα την κατάσταση του και το κακό που κάνει γύρω του , βρίσκεται σε άρνηση.
Γιατι να παλεύεις μόνος/η χωρίς στήριξη και κυρίως σωστή καθοδήγηση για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα υγείας , γιατί ίσως χρειάζεται να στο υπενθυμίσουμε αλλά δυστυχώς η αρρώστια του εθισμού και πιο συγκεκριμένα η εξαρτηση στις ναρκωτικές ουσίες καταλήγει σε ΘΑΝΑΤΟ.
Δεν είναι γρίπη να κάνει τον κύκλο της , ούτε λανθασμενες παρέες ή σύντροφοι που θα παρέλθουν , Χρειάζεται κατάλληλη αντιμετώπιση και στήριξη .

ΣΗΚΩΣΕ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ 2392023749 / 6932437237 έμπειροι επαγγελματίες σύμβουλοι εξαρτήσεων είναι εκεί για να σε ακούσουν και να σε στηριξουν.

ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ λάβε μέρος κάθε ΤΕΤΑΡΤΗ στις 18.30 ΣΤΟ ΔΩΡΕΑΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ , ΠΟΝΤΟΥ 22, Κ.ΤΟΥΜΠΑ
ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΛΕΣΕ ΣΤΟ 6937480916 η στείλε email στο info@aytognosia για να κλείσεις ραντεβού για μια διαδικτυακη συνεδρια (skype, viber, messenger) , όπου σύμβουλοι εξαρτήσεων μπορούν να σε ενημερώσουν, να σε στηρίξουν και να σε καθοδηγήσουν για το πως μπορείς να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα των εξαρτήσεων (ναρκωτικά , αλκοόλ , τζόγος ).

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΠΟΥ ΘΕΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΦΕΡΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΟΥΣΙΩΝ.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΠΟΥ ΘΕΣ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΣ ΓΙΑΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΤΟΝ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΟΥ.

ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ
www.aytognosia.com