Συμβουλευτική εξαρτήσεων

Το να κλωτσάς μακριά την συνήθεια των ναρκωτικών ή του αλκοόλ ή οποιουδήποτε άλλου εθισμού είναι ένα σημαντικό επίτευγμα. Έχετε πολλά για να είστε υπερήφανοι, αλλά έχετε ακόμα δουλειά μπροστά σας. Το Detox είναι μόνο η αρχή μιας μακράς διαδικασίας μέσω της οποίας θα μάθετε να διαχειρίζεστε τις επιθυμίες για ναρκωτικά και να αποφεύγετε την υποτροπή.

Η συμβουλευτική είναι η βάση της θεραπείας κατάχρησης ουσιών για πολλούς ανθρώπους. Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, η οικογενειακή συμβουλευτική και άλλα είδη θεραπείας μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε καθαροί. 

Γιατί Χρειάζεστε Συμβουλευτική

Ο εθισμός είναι κάτι περισσότερο από μια σωματική εξάρτηση από τα ναρκωτικά ή αλκοόλ. Ακόμα και μετά την αποτοξίνωση, όταν το σώμα σας δεν είναι πλέον αγκιστρωμένο, διατρέχετε υψηλό κίνδυνο υποτροπής. Ορισμένοι ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες μπορεί να είναι ισχυροί παράγοντες που οδηγούν σε υποτροπή:

 • Άγχος
 • Μέρη στα οποία έκανες χρήση και έχεις αναμνήσεις 
 • Κοινωνικές σχέσεις , όπως το να περνάς χρόνο με φίλους που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν ουσίες 
 • Τοξικό οικογενειακό περιβάλλον 
 • Χαμηλή αυτοεκτίμηση 
 • Δυσλειτουργικές  πεποιθήσεις 
 • Ενοχές 
 • Μη ρεαλιστικές προσδοκίες 
 • Στασιμότητα 
 • Ανειλικρίνεια 

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες μπορούν να δημιουργήσουν μια έντονη συνεχή παρόρμηση για χρήση ξανά. Η συμβουλευτική σας βοηθά να ξεφύγετε από τους πόθους και να μάθετε να διαχειρίζεστε τους παράγοντες που σας ωθούν στα ναρκωτικά ή αλκοόλ.

Αρκετές συμβουλευτικές θεραπείες αντιμετωπίζουν την κατάχρηση ουσιών. Καμία μέθοδος δεν είναι καλύτερη από μια άλλη. Το σωστό θεραπευτικό σχέδιο  είναι αυτό που είναι προσαρμοσμένο στον εθισμό σας  και τις ατομικές σας ανάγκες.

Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία

Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία ή CBT, σας διδάσκει πώς να αναγνωρίζετε τις διαθέσεις, τις σκέψεις και τις καταστάσεις που πυροδοτούν την επιθυμία για ναρκωτικά. Ένας θεραπευτής σας διδάσκει πώς να αποφύγετε αυτές τις ενεργοποιήσεις. Θα μάθετε να αντικαθιστάτε τις αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα με υγιείς που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε καθαροί.

Οι δεξιότητες που θα μάθετε μπορούν να διαρκέσουν μια ζωή, επομένως αυτή είναι μια ισχυρή μέθοδος θεραπείας. Αλλά δεν είναι όλοι οι θεραπευτές εκπαιδευμένοι σε τεχνικές γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας.

Θεραπεία Διαλεκτικής Συμπεριφοράς

Η θεραπεία διαλεκτικής συμπεριφοράς (DBT) εστιάζει στην αποδοχή και την αλλαγή. Ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 για τη θεραπεία ατόμων με τάσεις αυτοκτονίας, το DBT έχει προσαρμοστεί για άλλες χρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών χρήσης ουσιών. Στη θεραπεία της κατάχρησης ουσιών, η έμφαση δίνεται στον περιορισμό της χρήσης ουσιών και των συμπεριφορών που οδηγούν σε αυτήν και στην ενίσχυση υγιών συμπεριφορών (όπως η έναρξη θετικών σχέσεων) που βοηθούν το άτομο να αποφύγει τη χρήση.

Θεραπεία διαχείρισης έκτακτης ανάγκης

(Contingency Management )

Αυτή η μέθοδος σας δίνει θετικά κίνητρα για να παραμείνετε καθαροί. Η διαχείριση έκτακτης ανάγκης χρησιμοποιείται συνήθως σε συνδυασμό με μια ουσιαστική θεραπευτική προσέγγιση, όπως η  Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία . Το κεντρικό δόγμα της προσέγγισης CM είναι ότι ένα άτομο είναι πιθανό να επαναλάβει θετικές συμπεριφορές εάν αυτές οι συμπεριφορές ανταμείβονται.Η ανταμοιβή, εν ολίγοις, ενισχύει την υγιή συμπεριφορά. Το CM θεωρείται μια τεκμηριωμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση της κατάχρησης ουσιών, επειδή η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που αναρρώνουν να αυξήσουν την αποχή, να παραμείνουν σε αποχή απο ουσίες, να βελτιώσουν τη συμμετοχή στην διαδικασία της ανάρρωσης και να ενισχύσουν τη συνολική εμπειρία της θεραπείας.

Κινητοποιητική Συνέντευξη 

Η Motivational Interviewing (MI) είναι μια τεχνική για την αύξηση του κινήτρου για αλλαγή και έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική με άτομα που μπορεί να είναι απρόθυμα ή ανίκανα να αλλάξουν. Σε αυτή τη μέθοδο, οι θεραπευτές προσπαθούν να σας παρακινήσουν και να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την αποχή σας από τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ.

Αρχικά χρησιμοποιήθηκε στο πλαίσιο της θεραπείας για τον εθισμό στο αλκοόλ στη δεκαετία του 1980, η συνέντευξη με κίνητρο ενθάρρυνε τους ασθενείς να σκεφτούν και να μιλήσουν για τους λόγους που πρέπει να αλλάξουν. Σύντομα ανακαλύφθηκε ότι αυτό ελαχιστοποίησε την αντίστασή τους και αύξησε το κίνητρό τους.

Μέρος του λόγου ήταν ότι η συνέντευξη με κίνητρο αποδέχεται ότι η αμφιθυμία για την αλλαγή είναι μια φυσιολογική ανθρώπινη εμπειρία και συχνά ένα απαραίτητο βήμα στη διαδικασία αλλαγής.

Ζευγάρια και Οικογενειακή Θεραπεία

Η εξάρτηση δεν επηρεάζει μόνο τη ζωή σας άλλα μεταμορφώνεται όλη σου η οικογένεια. Η επιτυχής θεραπεία δημιουργεί ισχυρές οικογενειακές, προσωπικές και φιλικές σχέσεις . Διάφορες μέθοδοι συμβουλευτικής περιλαμβάνουν τον σύζυγό σας και άλλα μέλη της οικογένειας.

 • Τα μέλη της οικογένειας μπορεί να είναι μια ισχυρή δύναμη για αλλαγή στη ζωή σας.
 • Η συμπερίληψη αυτών μπορεί να σας κινητοποιεί στο να  παραμείνετε στη θεραπεία σας .
 • Βοηθαει στο θεραπευτεί η  ζημιά που έχει προκαλέσει η εξάρτηση σας στη ζωή τους.

Μελέτες δείχνουν ότι η οικογενειακή θεραπεία οδηγεί σε χαμηλότερα ποσοστά υποτροπής, αυξάνει την  ευτυχία στην οικογένεια και βοηθά τα παιδιά των εξαρτημένων γονέων να διαχειριστούν την κατάστασή τους.

Στο θεραπευτικό κέντρο εξαρτημένων ατόμων ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ συμπεριλαμβάνονται όλες οι παραπάνω προσεγγίσεις, έχοντας πάντα ως προτεραιότητα την εξατομικευμένη φροντίδα. 

Για περισσότερες πληροφορίες στο Τ.2392023749 / 6932437237