Τα 6 στάδια του Αλκοολισμού

Ο αλκοολισμός δεν αναπτύσσεται σε μια μέρα. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Στην πραγματικότητα, ο εθισμός στο αλκοόλ είναι μια προοδευτική κατάσταση. Αυτό που ξεκινά καθώς η περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ εξελίσσεται σε εξάρτηση και εθισμό με την πάροδο του χρόνου. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που αγωνίζονται με την εξάρτηση στο αλκοόλ , χρειάστηκαν μήνες ή χρόνια για να φτάσουν σε αυτό το σημείο.

Επιπλέον, κανένα άτομο δεν έχει πανομοιότυπους λόγους που τους οδηγούν να αναπτύξουν διαταραχή χρήσης αλκοόλ. Παρά τη διακύμανση σε συγκεκριμένες αιτίες και χρονικά πλαίσια από άτομο σε άτομο, η ασθένεια του εθισμού ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πρότυπο.

Ακριβώς όπως χρειάστηκε χρόνος για να αναπτυχθεί ένας εθισμός, η διαδικασία υπέρβασης αυτού του εθισμού και αποκατάστασης της καλής υγείας είναι μακρά. Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει έξι βασικά στάδια στο ταξίδι προς την ανάρρωση ως ένας τρόπος για να βοηθήσουν όσους απομακρύνονται από τον εθισμό να απεικονίσουν πού βρίσκονται στη διαδικασία. Αυτά είναι:  προ-περίσκεψη, περίσκεψη , προετοιμασία, δράση, συντήρηση και υπέρβαση. 

1. Προ-περίσκεψη:  «Είμαι κοινωνικός πότης»

Κατά τη φάση της προ-περίσκεψης, ένα άτομο που αγωνίζεται με τη χρήση αλκοόλ θα αρνείται βαθιά τη σοβαρότητα του προβλήματός του, ακόμη και αν δείχνει εμφανή σημάδια εξάρτησης. Τα συμπτώματα  του εθισμού στο αλκοόλ μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αστάθεια
  • Ναυτία
  • Σωματικό πρήξιμο
  • Εφίδρωση 
  • Αύξηση ή απώλεια βάρους
  • Αλλαγές στο χρώμα του δέρματος

Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε προ-περίσκεψης  είναι αμυντικοί για να διατηρήσουν το ποτό τους και θα προσπαθήσουν να το εκλογικεύσουν, συγκρίνοντας τον εαυτό τους ευνοϊκά με τους άλλους με τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ, ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους , λέγοντας ότι πίνουν μόνο κοινωνικά ή μετά τη δουλειά ή κατηγορώντας  το άγχος ή οτιδήποτε άλλο.  Στην πραγματικότητα, σε αυτό το στάδιο η χρήση αλκοόλ δεν επηρεάζει μόνο τη σωματική τους υγεία, αλλά πιθανώς προκαλεί οικονομική πίεση, δημιουργεί προσωπικα προβλήματα ή προβλήματα στις επαγγελματικές σχέσεις ή οδηγεί σε νομικά ζητήματα.

Παρά τις αρνητικές επιπτώσεις της εξάρτησης από το αλκοόλ, οι άνθρωποι σε αυτό το στάδιο γενικά αντιστέκονται στην απεξάρτηση. Ωστόσο, η οικογένεια, οι φίλοι και τα αγαπημένα πρόσωπα μπορούν να παίξουν πολύ  σημαντικό ρόλο στην κινητοποίηση για την αποδοχή  του προβλήματος, ξεκινώντας η ίδιοι να λαμβάνουν βοήθεια και ενημέρωση από εξειδικευμένους θεραπευτές.

2. Περίσκεψη:  «Δεν ξέρω τι να κάνω με το ποτό μου – Σκέφτομαι να σταματήσω »

Η περίσκεψη συμβαίνει όταν ένα άτομο αναγνωρίζει ότι το ποτό του έχει γίνει πρόβλημα, αλλά δεν έχει συμβιβαστεί πλήρως με το πώς να το αντιμετωπίσει. Συναισθηματικά, μπορεί να είναι μια ταραγμένη περίοδος, καθώς η άρνηση δίνει τη θέση της στην ντροπή, την ενοχή και την κατάθλιψη. Ένα άτομο μπορεί να προσπαθήσει να σταματήσει ή να κόψει το ποτό του μόνο του και συνήθως θα αρχίσει να είναι πιο δεκτικό σε πληροφορίες σχετικά με το πως θα αντιμετωπίσει την εξάρτησης. Οι συνομιλίες με υποστηρικτικούς φίλους ή οικογένεια μπορούν να είναι εξαιρετικά χρήσιμες καθώς ένα άτομο αρχίζει να επεξεργάζεται τον εθισμό του και τι να κάνει με αυτό και αρχίζει να αναγνωρίζει το πόσο επηρεάζει τους γύρω του. 

3. Προετοιμασία:  «Χρειάζομαι βοήθεια – Σχεδιάζω να σταματήσω »

Σε αυτό το σημείο, οι άνθρωποι δεσμεύονται να αλλάξουν και ετοιμάζονται να αναλάβουν δράση μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες. Αν και εξακολουθούν να πίνουν, πιθανότατα έχουν αρχίσει να λένε σε φίλους και μέλη της οικογένειάς τους για την απόφαση τους  να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους και να δεχτούν βοήθεια από επαγγελματίες για να αντιμετωπίσουν την εξάρτηση τους  – αλλά μπορεί να εξακολουθούν να αισθάνονται αμφιθυμία για την επιλογή τους. Μόλις ένα άτομο δεσμευτεί  για την αλλαγή θα πρέπει να την κάνει άμεσα και σε αυτή την ενέργεια παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο οι άνθρωποι γύρω του . 

4. Δράση:  « Έχω σταματήσει να πίνω και έχω αρχίσει να νιώθω καλύτερα»

Το στάδιο δράσης είναι όταν ένα άτομο σταματά να πίνει, δεσμευμένο σωματικά και ψυχικά για την ανάρρωσή του. Για πολλούς που έχουν εξάρτηση από το αλκοόλ, πρέπει να περάσουν μια περίοδο αποτοξίνωσης. Η απόσυρση από το αλκοόλ μπορεί να έχει ιατρικά σημαντικές επιδράσεις στο σώμα και συνιστάται η διαδικασία αυτή να λαμβάνεται υπό τη φροντίδα επαγγελματιών θεραπείας.

Μερικοί που εγκαταλείπουν το αλκοόλ αισθάνονται επίσης μια έντονη αίσθηση απώλειας και μπορεί να αρχίσουν να περνούν μέσα από τη διαδικασία του πένθους. Αυτό οφείλεται στον κύριο ρόλο που έπαιξε το αλκοόλ ως  συναισθηματική υποστήριξη και ως μηχανισμό αντιμετώπισης. Ωστόσο, στη θεραπεία, οι άνθρωποι μαθαίνουν νέους υγιείς τρόπους αντιμετώπισης του άγχους, του θυμού ή της θλίψης, κάτι που βοηθά στην εξάλειψη της συναισθηματικής ανάγκης για αλκοόλ. Η νηφαλιότητα μπορεί επίσης να επαναφέρει την προσοχή σε παλιά χόμπι ή  νέα ενδιαφέροντα, βιώνοντας συναισθήματα ενθουσιασμού στην πρόκληση του επαναπροσδιορισμού της ζωής χωρίς αλκοόλ.

5. Συντήρηση:  «Δεν κάνω χρήση εδώ και καιρό »

Το στάδιο συντήρησης είναι όπου ένα άτομο θα αναπτύξει ενεργά υγιείς συνήθειες στην καθημερινή του ζωή. Οι νέοι μηχανισμοί αντιμετώπισης της καθημερινότητας του , οι οποίοι  έχουν εγκατασταθεί  στη φάση της δράσης,  χρειάζεται να  ασκούνται τακτικά και καθημερινά καθώς ένα άτομο εγκαθίσταται σε έναν νηφάλιο τρόπο ζωής. Παρόλο που μπορεί να υπάρχει ακόμα παρόρμηση για να πιει, γενικά οι άνθρωποι σε αυτό το στάδιο είναι σε θέση να το διαχειριστούν, και αυτή η επιθυμία πιθανώς εξισορροπείται από ένα νέο συναίσθημα ελευθερίας και την αποδοχή των συνεπειών της χρήσης τους. 

Η ενσωμάτωση νέων, υγιεινών συνηθειών όπως η καλή διατροφή και η άσκηση θα βελτιώσουν περαιτέρω τη σωματική και ψυχική υγεία και θα βοηθήσουν στην ανάκτηση του σώματος από την εξάρτηση από το αλκοόλ. Ένα άτομο μπορεί να βιώσει αξιοσημείωτα θετικά συναισθήματα  κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, αλλά θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο για πτώσεις στη διάθεση του. Είναι απαραίτητο το θεραπευτικό πλαίσιο και η σχέση του με αυτο , για να μπορεί μέσα από συνεχείς θεραπευτικές εργασίες να  εξισορρόπηση και να επαναφέρει τα συναισθήματα του σε φυσιολογικά επίπεδα. Μια υποτροπή σε αυτό το στάδιο είναι πιθανή, αλλά αυτό δεν σηματοδοτεί μια αποτυχία, απλώς μια ανάγκη για περαιτέρω εξάσκηση και ανάπτυξη νέων συνηθειών και μηχανισμών αντιμετώπισης.

6. Υπέρβαση :  « Ζώ καθαρός / η »

Το τελευταίο στάδιο στο ταξίδι της ανάκαμψης είναι η υπέρβαση, όταν η επιθυμία για ποτό έχει περάσει εδώ και πολύ καιρό και οι υγιεινές συνήθειες που ήταν κάποτε καινούργιες είναι τώρα βαθιά ενσωματωμένες και ρουτίνα. Οι άνθρωποι σε αυτό το στάδιο μπορεί να κοιτάξουν πίσω και να δυσκολευτούν να καταλάβουν πώς πάλεψαν και τι βίωσαν με την εξάρτηση τους. Δεν υπάρχει τερματισμός στην εξάρτηση, πολλοί που έχουν ξεπεράσει την ενεργό εξάρτηση, καθώς και όσοι εργάζονται στις θεραπευτικές κοινότητες, θεωρούν τον εθισμό ως μια χρόνια ασθένεια που πρέπει να αντιμετωπιστεί ενεργά προκειμένου να αποφευχθεί μια πιθανή υποτροπή. . Το να συνεχίζετε να δίνεται προτεραιότητα στην ανάρρωση σας και να αναζητάτε βοήθεια σε περιόδους άγχους, θα σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε μια μόνιμη ανάρρωση.


Στην Αυτογνωσία τα προγράμματα αντιμετώπισης του εθισμού στο Αλκοόλ έχουν σχεδιαστεί για να ξεκινήσουν  και να διατηρήσουν  την ανάρρωση, ανεξάρτητα από το στάδιο που βρίσκεται ένας εξαρτημένος άνθρωπος.

Εξοπλίζουμε κάθε άτομο με ένα εξατομικευμένο σύνολο εργαλείων αντιμετώπισης που πρέπει να χρησιμοποιεί όταν αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της ζωής της με στόχο να σβηστεί η επιθυμία να πιει ξανά. 

Ξεκίνα σήμερα ! 
Για περισσότερες πληροφορίες στο Τ.2392023749