10 πράγματα που πρέπει να κάνετε όταν είστε παντρεμένοι με έναν εθισμένο άνθρωπο.

Το να παντρευτείς με έναν εθισμένο σε κάνει να αισθάνεσαι συχνά προδοσία. Τα ναρκωτικά και το αλκοόλ είναι η προτεραιότητά τους, όχι εσείς και η οικογένειά σας. Μπορεί να έχετε δοκιμάσει ή μπορεί μπορεί να το σκέφτεστε ακόμα  ότι μπορείτε εσεις η αγαπημένη του σύζυγος να βοηθήσετε και να αλλάξετε τον εθισμένο σύζυγό σας. Ίσως ήρθε η στιγμή που φτάσατε στα όρια σας και συνειδητοποίησατε ότι αυτός ο τρόπος σκέψης δεν δουλεύει και δεν μπορείτε να ικετεύσετε, να φωνάξετε, να ουρλιάξετε άλλο.

Εδώ μπορείτε δείτε τι διαφορετικό μπορείτε να κάνετε.

1 Βοήθα τον εαυτό σου

Το πρώτο και πιο σημαντικό βημα ειναι που πρέπει να κάνετε είναι να  φροντίσετε τον εαυτό σας. Είναι σχεδόν αδύνατο να λάβετε άλλα μέτρα εάν αυτό δεν συμβεί πρώτα. Πόροι βοήθειας όπως θεραπευτές και ομάδες υποστήριξης για τους αγαπημένους τους εξαρτημένους είναι χρήσιμοι. Θα λάβετε υποστήριξη και θα μάθετε πώς να το αντιμετωπίζετε. Θα σας διδάξουν να εφαρμόσετε υγιή όρια με το αγαπημένο σας πρόσωπο. Θα μάθετε πως θα μπορέσετε να κινητοποιήσετε για να δεχτεί βοήθεια και πως μπορούσατε να ενεργοποιήσετε την κατάχρηση ουσιών του εθισμένου συζύγου σας. Ένας εκπαιδευμένος επαγγελματίας μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε και να αλλάξετε αυτές τις συμπεριφορές. Θα γίνετε πιο ανθεκτικοί. Θα μάθετε επίσης πώς να επικοινωνείτε αποτελεσματικά με τον εθισμένο σύζυγό σας.

2 Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας και ενημερωθείτε για τον εθισμό.

Η κατανόηση του γιατί ο σύζυγός σας είναι εθισμένος και γιατί συνεχίζει να κάνει χρήση  μπορεί να σας βοηθήσει να είστε πιο συμπαθητικοί. Οταν επικοινωνείτε μαζί του έχοντας μεγαλύτερη ενσυναίσθηση, έχετε καλύτερα αποτελέσματα. Η κατάχρηση ουσιών είναι μια χρόνια ασθένεια του εγκεφάλου. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να “σταματήσουν” όταν εξαρτώνται από τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ. Ο εθισμός στα ναρκωτικά και ο αλκοολισμός αλλάζουν τον εγκέφαλο. Συχνά συνυπάρχουν με ψυχικές ασθένειες. Άτομα με κατάθλιψη, άγχος και άλλες ταυτόχρονες διαταραχές μπορεί να κάνουν κατάχρηση ουσιών για να αντιμετωπίσουν ψυχιατρικά συμπτώματα. Το αλκοόλ και η κατάχρηση ναρκωτικών μπορούν επίσης να προκαλέσουν ψυχιατρικά συμπτώματα. Η αυτοθεραπεία είναι ένας φαύλος κύκλος. Αυτά τα γεγονότα δεν δικαιολογούν τη συμπεριφορά του αγαπημένου σας προσώπου. Δεν ακυρώνει τα συναισθήματά σας θυμού και θλίψης. Αυτά τα συναισθήματα είναι δικαιολογημένες αντιδράσεις. Η εκπαίδευση και η σωστή ενημέρωση του εθισμού σας βοηθάει να καταλάβετε πώς έφτασε ο εθισμένος σύζυγός σας και τι χρειάζονται για να βελτιωθούν.

3 Αποσύνδεση με αγάπη

Η αντιμετώπιση της συνεξάρτησης  με αγάπη είναι ένα ισχυρό θέμα σε ομάδες υποστήριξης για οικογένειες εθισμένων. Αυτό σημαίνει ότι αγαπάς τον εθισμένο σύζυγό σου αρκετά για να τον αφήσεις να κάνει τα δικά τους λάθη. Αυτό σημαίνει ότι αποδέχεστε ότι δεν μπορείτε να τον ελέγξετε. Σημαίνει να φροντίζετε τον εαυτό σας ακόμα και όταν το αγαπημένο σας άτομο δεν φροντίζει τον εαυτό του. Αυτές οι πράξεις λέγονται ευκολότερα από ό, τι γίνονται. Όταν είστε παντρεμένοι με έναν εθισμένο, μπορείτε να παίξετε ρόλους όπως:

 • Φροντιστής
 • Δημιουργός δικαιολογιών
 • Γονέας
 • Συμφιλιωτής
 • Νοσοκόμα
 • Διορθωτής

Η απόσπαση με αγάπη βοηθά εσάς και τον εθισμένο σύζυγό σας. Τους δείχνει ότι πιστεύετε ότι είναι σε θέση να αναλάβουν την ευθύνη για τη ζωή τους. Στέλνει το μήνυμα ότι τους αγαπάτε, αλλά αντιπαθείτε τον εθισμό τους. Η απόσπαση με αγάπη σας βοηθά να ξεπεράσετε ζητήματα όπως η αλληλεξάρτηση. Είστε σε θέση να επικεντρωθείτε στη δική σας ευημερία και να δώσετε ένα μήνυμα ότι η ζωή  δεν περιστρέφεται γύρω από τον εθισμένο σύζυγό σας. Ακούγεται αρκετά απλό, αλλά μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτελεστεί. Γι ‘αυτό το να βλέπεις έναν σύμβουλο είναι εξίσου σημαντικό για εσένα και τον αγαπημένο σου πρόσωπο.

4 Αποφύγετε την ευθύνη και την ενοχή.

Εάν ο σύζυγός σας είναι εθισμένος συνήθως το παιχνίδι “πιγκ-πογκ” ευθυνών σας  είναι οικείο και προφάνως το έχετε παίξει πόλλες φορές με πολύ πάθος. Τους κατηγορείτε για τον εθισμό τους. Σας κατηγορούν για την οδήγησή τους στο αλκοόλ ή την κατάχρηση ναρκωτικών επειδή τους ενοχλείτε ή τους πιέζεται. Κανείς δεν κερδίζει το παιχνίδι αυτό. Σας κρατά σε έναν κύκλο άμυνας. Οι παραγωγικές συνομιλίες δεν γίνονται σε ένα  χώρο γεμάτο φταίξιμο. Η θεραπεία εθισμού αντιμετωπίζει την ευθύνη, τη ντροπή και άλλα ζητήματα που που προκύποτουν. Μέχρι ο εθισμένος σύζυγός σας να είναι έτοιμος να ζητήσει βοήθεια, μπορείτε να φέρετε ευθύνη μόνο για τον εαυτό σας. Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να σας βοηθήσει να εξερευνήσετε την ευθύνη. Θα μάθετε τρόπους επικοινωνίας που δεν θέτουν τον εθισμένο σύζυγό σας στην άμυνα. Με αυτόν τον τρόπο είναι πιο πιθανό να σας «ακούσει».

5 Να είστε συνεπείς με τα όρια τα όποια θέτετε.

Ο καθορισμός ορίων είναι δύσκολος, όμως από την στιγμή που ξεκινατε να τα θέτετε οφείλετε να συνεχίσετε να τα επιβάλλετε. Οι αλκοολικοί και οι τοξικομανείς ελέγχουν τα όρια. Η κατάχρηση ουσιών προγραμματίζει τον εγκέφαλό τους για να συνεχίσουν την κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών με οποιοδήποτε κόστος. Εάν είστε παντρεμένοι με έναν εθισμένο, η συνέπεια είναι το κλειδί. Να είστε ξεκάθαροι για το τι δεν θα ανεχτείτε και τις συνέπειες των πράξεών τους. Όταν διασχίζουν τα όριά σας οφείλετε να επιβάλλετε αυτές τις συνέπειες. Εάν τους αφήσετε να ξεφύγουν με κάτι και δεν είστε τυπική έχετε αμέσως δώσει το μήνυμα ότι η συμπεριφορά είναι αποδεκτή και ότι είστε αδύναμοι στο να τους αντιμετωπίσετε.

6 Μην απομονωνεσαι. 

Το να παντρευτείς με έναν εθισμένο αλλάζει την ματιά σου για τον κόσμο, αρχίζεις να τον αισθάνεσαι  μικρό. Ολόκληρη η ζωή σας μπορεί να περιστρέφεται γύρω από την κατάχρηση ουσιών. Μπορείτε να αποφύγετε την οικογένεια και τους φίλους σας. Είναι πιο εύκολο να δημιουργείς δικαιολογίες για τον εθισμένο σύζυγό σου απο το να μιλάς για αυτό. Δεν μπορείτε καν να φανταστείτε δραστηριότητες όπου θα συναντήσετε νέα άτομα. Δεν έχετε την ενέργεια να κρατήσετε ένα τόσο μεγάλο μέρος της ζωής σας μυστικό. Φοβάστε ότι δεν θα καταλάβουν. Το ένστικτό σας μπορεί να σας ωθεί στην απομόνωση, αλλά χρειάζεστε υποστήριξη τώρα περισσότερο από ποτέ. Εξετάστε το ενδεχόμενο να συμμετέχετε σε ομάδες υποστήριξης για τους αγαπημένους σας χρήστες ουσιών. Το να είσαι κοντά σε άλλους που καταλαβαίνουν είναι παρηγορητικό και θεραπευτικό. 

7 Πρακτική αυτο-φροντίδας

Ένας εθισμένος σύζυγος μπορεί να σας εξαντλήσει συναισθηματικά και σωματικά. Η φροντίδα του εαυτού σας είναι κρίσιμη. Η παρομοίωση του εθισμού με μία σκηνή έκτακτης ανάγκης ενός αεροπλάνου είναι συχνή . Οι αεροσυνοδοί  λένε πάντα στους επιβάτες να βάζουν πρώτα τις μάσκες οξυγόνου τους πριν βοηθήσουν τους άλλους με τη δική τους. Η ίδια ιδέα ισχύει και όταν είστε παντρεμένοι με έναν εθισμένο. Δεν μπορείτε να τους βοηθήσετε εάν δεν βοηθήσετε τον εαυτό σας πρώτα. Η άσκηση αυτο-φροντίδας σάς βοηθά να παραμείνετε ανθεκτικοί. Σας δίνει δύναμη να διατηρείτε όρια και να ανταποκρίνεστε στις δικές σας ανάγκες. Στο τέλος, αυτό είναι καλό τόσο για εσάς όσο και για το αγαπημένο σας πρόσωπο. Η φροντίδα του εαυτού σας μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Να τρώτε υγιεινά 
 • Καλή υγιεινή ύπνου
 • Ασκηση
 • Ενσυνειδητότητα – επαφή με τον εαυτό σας
 • Παρακολούθηση ομάδων υποστήριξης και θεραπείας
 • Χόμπι
 • Δραστηριότητες 

8 Δημιουργήστε  μια παρέμβαση

Μια παρέμβαση θα μπορούσε να είναι η κλήση αφύπνισης που χρειάζεται ο εθισμένος σύζυγός σας. Η ακρόαση από την οικογένεια και τους φίλους για τις ανησυχίες τους μπορεί να είναι ισχυρή. Οι παρεμβάσεις είναι πιο αποτελεσματικές όταν καθοδηγούνται από έναν εκπαιδευμένο παρεμβαίνοντα. Αυτό το άτομο μπορεί να καθοδηγήσει τη συζήτηση και να βεβαιωθεί ότι όλοι επικοινωνούν με σεβασμό και ειλικρίνεια. Ένας εκπαιδευμένος παρεμβαίνοντας μπορεί επίσης να απαντήσει στις ερωτήσεις του αγαπημένου σας προσώπου σχετικά με την απεξάρτηση ναρκωτικών. Μπορούν να προτείνουν προγράμματα θεραπείας εθισμού και να βοηθήσουν στη μετάβαση για την θεραπεία.

9 Προετοιμαστείτε για τον δύσβατο δρόμο της εξάρτησης.

Ο εθισμός είναι μια χρόνια ασθένεια. Δυστυχώς, η υποτροπή είναι συχνά μέρος αυτής. Τα ποσοστά υποτροπής εθισμού είναι περίπου 40-60%. Αυτό είναι παρόμοιο με άλλες χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και το άσθμα. Οι υποτροπές δεν σημαίνει ότι η θεραπεία δεν λειτούργησε ή ότι το άτομο δεν θα βελτιωθεί ποτέ. Οι υποτροπές είναι ευκαιρίες να μάθουν οι εξαρτημένοι από λάθη τους και να προχωρήσουν. Ο εθισμένος σύζυγός σας δεν θα «θεραπευτεί» κάνοντας απεξάρτηση ναρκωτικών. Η αποκατάσταση του εθισμού είναι μια δια βίου διαδικασία. Η δουλειά δεν τελειώνει φεύγοντας από ένα κέντρο απεξάρτησης .

Μπορείτε να  υποστηρίξετε:

 • Παρακολούθηση ζευγαριών ή οικογενειακή θεραπεία
 • Ενθάρρυνσή τους να παρακολουθήσουν ομάδες υποστήριξης
 • Συνεχίζοντας να κρατάτε όρια
 • Γνωρίζοντας προειδοποιητικά σημάδια υποτροπής

10 Μάθετε πότε είναι ώρα να φύγετε

Οι άνθρωποι δεν μπαίνουν σε γάμο περιμένοντας να το αφήσουν. Δεν θέλατε να παντρευτείτε με έναν εθισμένο. Ένας εθισμένος σύζυγος δεν χρειάζεται να είναι παράνομος, αλλά μερικές φορές είναι. Μόνο εσείς γνωρίζετε τα όριά σας. Μπορείτε να συνεχίσετε να ζείτε έτσι εάν αρνηθεί την απεξάρτηση των ναρκωτικών; 

Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε τι είναι καλύτερο για εσάς.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατάχρηση ουσιών ή αν κάποιος πλησίον σας αναζητά θεραπεία για αυτήν, μην διστάσετε να καλέσετε τώρα στην τηλεφωνική γραμμή του κέντρου μας 2392023749. Για ανώνυμη διαδικτυακή ενημέρωση και στήριξη επισκεφτείτε το www.apexartisi-online.com η καλέστε μας στο 2317002244.