4 Συμβουλές για μια Νέα Αρχή μακριά απο τις εξαρτήσεις

 

Ζητώντας βοήθεια συνήθως σημαίνει ότι πρέπει να παραδεχτείτε κάτι που προτιμάτε να μην αναφέρετε.

Ζητώντας βοήθεια σημαίνει ότι πρέπει να παραδεχτείτε ότι χρειάζεστε άλλους ανθρώπους.

Ζητώντας βοήθεια σημαίνει ότι δεν μπορείτε να κάνετε κάτι από μόνοι σας.

Η δική μας υπερηφάνεια, ο εγωκεντρισμός και το εγώ συχνά μας εμποδίζουν να ζητάμε βοήθεια ,όλα αυτά μας πείθουν ότι δεν το χρειαζόμαστε.

Η ενοχή και η ντροπή μπορεί να σας σταματήσει από το να ζητήσεις βοήθεια απο ένα μέλος της οικογένειας ή έναν φίλο τον οποίο έχεις πληγώσει από τον εθισμό σου ! Ναι είναι επώδυνο.

Συχνά λέγεται ότι η παραδοχή στον εαυτό σας ότι έχετε πρόβλημα με τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ είναι το πρώτο βήμα.

Και ενώ αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα – το επόμενο, μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο: ζητώντας βοήθεια.

Το να ζητάς βοήθεια για τον εθισμό δεν είναι εύκολο – αλλά είναι κρίσιμο, γιατί δεν μπορείς να ξεπεράσεις τον εθισμό μόνος σου. Ζητώντας βοήθεια είναι κάτι που πρέπει να κάνετε – γιατί δεν θα λάβετε βοήθεια, αν δεν το αναζητήσετε.

Εάν φοβάστε ή φοβάστε να φτάσετε στη βοήθεια για τον εθισμό, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε:

Ζητώντας βοήθεια δείχνει θάρρος.

Ζητώντας βοήθεια δεν σας κάνει να είστε αδύναμοι – στην πραγματικότητα, είναι το τελείως αντίθετο. Η υπερηφάνειά σας και ο εγωκεντρισμός είναι στην πραγματικότητα αυτό που σας κάνει αδύναμους, επειδή σας κάνουν να είστε μόνοι σας. Χρειάζεται δύναμη και ταπεινοφροσύνη να στραφούν σε άλλους για ένα χέρι – και υπάρχει επίσης δύναμη που βρίσκεται σε αριθμούς.

Είναι φυσικό να θέλετε να είστε υπερήφανοι για τα επιτεύγματά σας. Αλλά όταν καταστρέψατε τις σχέσεις, τα οικονομικά και τη σταδιοδρομία σας με το ναρκωτικό ή τον εθισμό με το αλκοόλ – είναι δύσκολο να είστε υπερήφανοι για οτιδήποτε έχετε κάνει. Μην αφήνετε την υπερηφάνεια σας να σας περιπλέκει για να συνεχίσετε να πίνετε και να χρησιμοποιείτε. Αναγνωρίστε ότι χρειάζεται θάρρος για να αφήσετε το εγώ σας – και τη δύναμη για να εντοπίσετε βοήθεια.

Ζητώντας βοήθεια, ΔΕΝ επιβαρύνεις κανέναν .

Νιώθεις ότι οι φίλοι και η οικογένειά σου έχουν περάσει αρκετά; Ότι δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά σας πια; Ότι είστε μόνο ένα βάρος για αυτούς;

Η αλήθεια είναι – Οτι δεν είσαι.

Ναι, η οικογένειά σας και οι φίλοι σας κατά πάσα πιθανότητα έχουν περάσει από πολλούς δικούς τους αγώνες εξαιτίας του εθισμού σας – αλλά αυτό είναι ακόμα περισσότερος λόγος για τον οποίο θα θέλουν να μπείτε σε πρόγραμμα θεραπείας εξάρτησης. Όταν ένα άτομο βοηθάει ένα άλλο, δεν είναι συνήθως επειδή η βοήθεια είναι βολική – είναι επειδή ενδιαφέρονται.

Το ζητούμενο για βοήθεια επίσης δεν σας κάνει να εξαρτάται από τους άλλους, αυτό σημαίνει ότι χρειάζεστε απολύτως την υποστήριξη, την καθοδήγηση και την παροχή συμβουλών σε επαγγελματίες για να δημιουργήσετε μια υγιή ζωή ανεξάρτητη από τον εθισμό. Ζητώντας,  θα  λάβετε βοήθεια και θα σας δώσει τη δύναμη και την εμπιστοσύνη για να ζήσετε τη ζωή σας με την υποστήριξη φίλων και συναδέλφων που συναντάτε στην ανάκαμψή σας.

Να είσαι ειλικρινής.

Η απελπισία και η χειραγώγηση είναι πιθανό να αποτελέσουν ένα μεγάλο μέρος της καθημερινής σας ζωής, χάρη στον εθισμό στα ναρκωτικά ή το αλκοόλ. Αλλά αυτές οι ενέργειες πρέπει να τελειώνουν όταν ζητάς βοήθεια.

Η ειλικρίνεια είναι καθοριστική όταν ζητάτε βοήθεια, επειδή σας δημιουργεί ένα στέρεο θεμέλιο για να ξεκινήσετε την ανάκαμψή σας. Η πράξη της παράδοσης και της υπέρβασης της άρνησής σας απαιτεί έντονη ειλικρίνεια και αποδοχή.

Η ειλικρίνεια δέχεται ότι το εγώ σας είναι λάθος – ότι δεν μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας. Χρειάζεσαι βοήθεια. Μόλις γίνεστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και τους άλλους και μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτό το γεγονός – μπορείτε να προχωρήσετε και να αρχίσετε να αλλάζετε.

Μην ντρέπεστε.

Ζητώντας βοήθεια, σε βάζει σε μια ευάλωτη θέση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι δεν πρέπει να νιώθετε ντροπή για την ανάγκη σας για βοήθεια. Εάν είστε νευρικοί για να μιλήσετε στους γονείς ή στον σύζυγό σας ή σε ενήλικα παιδιά ή αδέλφια – μην είστε. Είναι πιθανό ότι έχουν παρατηρήσει και ανησυχούν για τον εθισμό σας εδώ και καιρό. Αν δεν έχουν παρατηρήσει και είναι έκπληκτοι, είναι πολύ πιθανό ότι θα εξακολουθούν να θέλουν να κάνουν ό, τι είναι στη διάθεσή τους για να σας βοηθήσουν να πολεμήσετε και να ξεπεράσετε τον εθισμό σας. Θυμηθείτε, ακόμα κι αν μπορεί να είστε αυτός που είναι ενεργά εθισμένος στα ναρκωτικά – αλκοόλ – τυχέρα παιχνίδια  επηρεάζονται και η οικογένειά σας και οι φίλοι σας. Θέλουν να είσαι καλά.

Όταν είστε έτοιμοι να ζητήσετε βοήθεια – αναλάβετε δράση επιλέγοντας το άτομο που νομίζετε ότι είναι πιο πιθανό να είναι πρόθυμο και έτοιμο να σας υποστηρίξει στην απόφασή σας να πάρετε θεραπεία για εθισμό στα ναρκωτικά ή το αλκοόλ. Για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτό το άτομο είναι ένα στενό μέλος της οικογένειας – όπως ένας γονέας ή ένας αδελφός. Το πιο σημαντικό πράγμα για να ζητήσετε βοήθεια για τον εθισμό – είναι ότι δεν είναι ποτέ αργά. Δεν έχει σημασία τι έχει συμβεί στη ζωή σας ή στις σχέσεις σας, υπάρχει ακόμα ελπίδα.