7 Κοινές δικαιολογίες που θα ακούσεις απο έναν αλκοολικό

Πριν δεχτώ το γεγονός ότι ήμουν αλκοολικός, είχα την μια δικαιολογία μετά την άλλη για να δικαιολογήσω τη συμπεριφορά μου.
Υπήρχε πάντα ένας λόγος που ενεργούσα με τον τρόπο που ενεργούσα και ένας λόγος που έκανε αυτή τη συμπεριφορά μου ανεκτή.
Η ρίζα των προβλημάτων μου δεν ήταν ποτέ αλκοόλ ή εγώ – ήταν πάντα κάτι ή κάποιος άλλος.
Καθώς προχωρούσα, συνειδητοποίησα ότι δεν είμαι μόνος. Οι δικαιολογίες είναι κοινές μεταξύ των αλκοολικών, ειδικά εκείνων που εξακολουθούν να βρίσκονται σε ενεργό χρήση. Είναι τρομακτικό και νιώθεις ευάλωτος την στιγμή που πια ξεμένεις από δικαιολογίες για αυτό και ψάχνουμε ξέφρενα για έναν λόγο για τον οποίο κάναμε αυτό που κάναμε. Βρίσκουμε κάτι για να προσκολληθούμε, κάτι που θα μας πείσει ότι δεν έχουμε πρόβλημα και είμαστε φυσιολογικοί. Αλλά, με βάση τη δική μου εμπειρία, αυτό μπορεί να λειτουργήσει για πολύ καιρό και να χαθεί πολύτιμος χρόνος με πολλές επακόλουθες συνέπειες (σωματικές, οικονομικές, οικογενειακές, ψυχικές, κοινωνικές , επαγγελματικές).

Οι παρακάτω είναι οι επτά πιο συνηθισμένες δικαιολογίες που πιθανώς θα ακούσετε από τους αλκοολικούς:

“Ο καθένας το κάνει.”
Μερικές φορές, αυτός είναι ο τρόπος που φαίνεται. Αλλά αυτό που οι αλκοολικοί δεν αναγνωρίζουν πάντοτε είναι ότι συχνά αυτό συμβαίνει λόγω της παρέας που επιλέγουν να τους περιβάλλουν. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν χρησιμοποιούν όλοι τα ναρκωτικά ή τα ποτά. Αυτό φαίνεται μόνο έτσι, επειδή οι οι αλκοολικοί τείνουν να γίνονται φίλοι σαν ομοϊδεάτες που έχουν επίσης εθιστικές τάσεις.

” Μόνο στον εαυτό μου κάνω κακό.”
Αυτή είναι μία αληθοφανές δικαιολογία αλλά η αλκοολική συμπεριφορά επηρεάζει και βλάπτει τους ανθρώπους στη ζωή σας, είτε συναισθηματικά είτε σωματικά. Το αλκοόλ μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να ενεργούν με τρόπους που κανονικά δεν θα ενεργούσαν, οπότε είναι δύσκολο να καθορίσετε ποιοι είναι οι πράξεις σας που θα μπορούσαν πραγματικά να βλάψουν τους οικείους σας.

“Μπορώ να σταματήσω όποτε θέλω.”
Προφανώς είναι η δικαιολογία που ακούγεται αρκετά συχνά.
Ξανά και ξανά, είπα στον εαυτό μου ότι οι συμπεριφορές μου ήταν τελείως υπό τον έλεγχό μου, ότι θα μπορούσα να σταματήσω αν ήθελα, όμως απλώς δεν ήθελα να το κάνω, έτσι γιατί θα έπρεπε !
Νομίζω ότι αυτή είναι μια κοινή νοοτροπία μεταξύ των αλκοολικών. Θέλουμε να πείσουμε τον εαυτό μας ότι οι ενέργειές μας βρίσκονται καλά υπό τον έλεγχό μας και ότι επιλέγουμε να πιούμε όταν στην πραγματικότητα δεν μπορούσαμε να σταματήσουμε αν θέλαμε.

“Αξίζει να πιω μετά από αυτή την ημέρα / εβδομάδα / μήνα.”
Για κάποιο λόγο, ο πολιτισμός μας έχει έρθει προβάλει το αλκοόλ ως ανταμοιβή για το να εργάζεται σκληρά ή να κάνεις κάτι καλά. Είναι πολύ εύκολο να πείσετε τον εαυτό σας ότι μετά από μια κουραστική μέρα εργασίας, κερδίσατε το ποτό. Το πρόβλημα είναι ότι για τους αλκοολικούς, ένα ποτό είναι σπάνια ένα ποτό. Είναι πολύ δύσκολο για τους αλκοολικούς να σταματήσουν απλά μετά από ένα ποτό, καθώς οι εγκέφαλοί μας φωνάζουν πάντα “Περισσότερα, περισσότερα, περισσότερα”.

«Είμαι καλύτερα στο _____ όταν πίνω».
Για μένα, σκέφτηκα ότι ήμουν καλύτερα σε όλα όταν έπινα.
Θα μπορούσα να καθίσω και να γράψω χωρίς τόσο πολλή σκέψη, να μιλήσω μπροστά σε ένα πλήθος χωρίς νεύρα και να κάνω φίλους εύκολα. Στην πραγματικότητα, το ποτό με έκανε να μοιάζω σαν ανόητος σε όλους αυτούς τους τομείς της ζωής. Το αλκοόλ έχει έναν τρόπο να πείσει το μυαλό σας ότι κάνετε μια φανταστική δουλειά σε κάτι, όταν στην πραγματικότητα κάνετε δέκα φορές χειρότερα από ό, τι θα ήταν σε μια νηφάλια κατάσταση.

“Δεν είμαι τόσο κακός όσο ο τάδε, αυτός έχει πραγματικά πρόβλημα. “
Πάντα θα υπάρχει κάποιος που βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από εσάς, όμως ο αλκοολισμός επηρεάζει τον καθένα διαφορετικά. Νόμιζα ότι ακριβώς επειδή δεν πίνω καθημερινά, όπως ο τάδε δεν ήμουν αλκοολικός. Αλλά αυτό είχε μεγάλη διαφορα από την αλήθεια. Μου αρέσει να απευθύνω το απόσπασμα “Ένας αλκοολικός είναι ένας άνθρωπος που η ζωή γίνεται καλύτερη όταν σταματάει να πίνει”.
Σήμερα, η ζωή μου είναι απείρως καλύτερη από ό, τι όταν πίνω, έτσι με αυτόν τον ορισμό, είμαι αλκοολικός.

«Το κάνω ακόμα ___, οπότε δεν έχω πρόβλημα».
Οι αλκοολικοί με υψηλή λειτουργικότητα είναι σε θέση να κάνουν καθημερινά καθήκοντα χωρίς να τους επηρεάζουν μερικές φορές ακόμη και όταν πίνουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κατανάλωσή τους δεν είναι πρόβλημα.

Αν ακουτε εδω και καιρό αυτες τις δικαιολογίες και ίσως άλλες τόσες, σίγουρα είναι απογοητευτικό. Είναι σημαντικό να είστε υπομονετικοί και σταθεροι με όρια, να ζητήσετε βοήθεια και καθοδήγηση για να κάνετε έναν αλκοολικό να συνειδητοποιήσει ότι αυτές οι δικαιολογίες έχουν ελάχιστη αξία, καθώς το πρόβλημα είναι πρόβλημα.
Με το χρόνο, την επιμονή σας και την σωστή καθοδήγηση που μπορούμε στην ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ να σας δώσουμε, ελπίζουμε ότι ο αλκοολικός στη ζωή σας θα συνειδητοποιήσει όλα αυτά είναι δικαιολογίες και θα αρχίσει να κάνει αλλαγές στη ζωή του.

Ζήτα βοήθεια τώρα.
Ο αλκοολισμός είναι είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα.
Κάλεσέ μας τώρα για να σε στηρίξουμε και να σε καθοδηγήσουμε .
Ο αλκοολικός δεν έχει ρεαλιστική εικόνα του προβλήματος του γι αυτό και δύσκολα θα ζητήσει βοήθεια, εσύ όμως που είσαι γύρω του την έχεις και οφείλεις να τον βοηθήσεις να την δεί .

Αυτογνωσία
Θεραπευτικό κέντρο εξαρτημένων ατόμων.
Συμβουλευτικό κέντρο οικείων εξαρτημένων.
Τηλ 2392023749 / 6932437237
www.aytognosia.com