7 Συμβουλές για να βοηθήσετε κάποιον με εθισμό

Η πρόκληση με τον εθισμό είναι ότι ο εξαρτημένος άνθρωπος δεν είναι ο μόνος που επηρεάζεται από αυτή την ασθένεια. Η οικογένεια και οι φίλοι επηρεάζονται από την συμπεριφορά του εθισμένου διότι δημιουργούνται οικονομικά προβλήματα, νομικά προβλήματα, επαγγελματικά προβλήμα όπου μοιάζει η υποστήριξη ενός αγαπημένου ατόμου με καθημερινό αγώνα. Ακολουθούν επτά συμβουλές που η οικογένεια και οι φίλοι μπορούν να ακολουθήσουν ώστε να υποστηρίξουν ένα εθισμένο μέλος της οικογένειας ή φίλο.

Συμβουλή #1: Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας

Λάβετε πληροφορίες σχετικά με τους εθισμούς. Κατανοήστε τη διαδικασία και πώς λειτουργεί και πώς λειτουργεί η αρρώστια του εθισμού. Βρείτε πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει την οικογένεια και τους φίλους σας. Η γνώση είναι δύναμη και μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε περισσότερα για τον εαυτό σας και το αγαπημένο σας . Υπάρχουν πολλοί τρόποι  για την εύρεση αυτών των πληροφοριών: όπως βιβλία και πληροφορίες στο διαδίκτυο.

Συμβουλή #2: Λάβετε υποστήριξη

Όταν έχετε ένα αγαπημένο με πρόβλημα εθισμού, μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη δυσκολία στη ζωή σας. Υπάρχουν ομάδες που μπορούν να σας βοηθήσουν να μάθετε πώς να αντιμετωπίσετε και πως να βοηθήσετε τον εξαρτημένο, όπως:

  • Al-Anon – Οικογενειακές ομάδες Ανώνυμων Αλκοολικών
  • Family anonymous – Ανώνυμες οικογένειες εξαρτημένων

Συμβουλή #3: Λάβετε συμβουλές

Μπορεί να είναι χρήσιμο να πάρετε κάποια ατομική συμβουλευτική για να βοηθήσετε τον εαυτό σας. Η συμβουλευτική δεν είναι μόνο για τον εθισμένο. Όσο περισσότερο είστε σε θέση να διαχειριστείτε τα συναισθήματα σας και τις σκέψεις σας τόσο καλύτερα θα είστε σε θέση να βοηθήσετε το αγαπημένο σας. Επίσης το να κινητοποιήσεις έναν εξαρτημένο άτομο να δεχτεί βοήθεια δεν είναι μια διαδικασία η οποία βασίζεται στην λογική ή στην αγάπη , αλλά σε έναν συγκεκριμένο τρόπο, τον οποίο δεν είστε υποχρεωμένοι να τον γνωρίζετε. Για αυτό υπάρχουν εξειδικευμένη χώροι για τις εξαρτήσεις όπου μπορείτε να αναζητήσετε βοήθεια ακόμα και διαδικτυακά. Ένα τέτοιος χώρος είναι το www.apexartisi-online.com

Συμβουλή #4: Αναζήτηση ειδικής βοήθειας

Λόγω της κατάχρησης ουσιών είναι πιθανόν μέσα σε μία σχέση, οικογένεια , φιλία ή ακόμα και επαγγελματική συνεργασία να προκύπτουν νομικά και οικονομικά ζητήματα. Εάν υπάρχουν αυτά τα προβλήματα μην προσπαθείτε να τα λύσετε μόνοι σας και επιβαρύνεται τον εαυτό σας παραπάνω από όσο είναι, ζητήστε βοήθεια από δικηγόρους ή λογιστές. Ζητώντας βοήθεια μοιράζεστε το βάρος, υπάρχουν πολλές περισσότερες πιθανότητες να λυθεί ή ακόμα και να προλάβετε επερχόμενους νομικούς κινδύνους.

Συμβουλή #5: Μην τον βολευέται

Είναι δύσκολο για τα μέλη της οικογένειας όταν η ασθένεια του εθισμού λαμβάνει χώρα να μην βολεύουν το εξαρτημένο άτομο. Συχνά, τα μέλη της οικογένειας έχουν διευκολύνει τον εθισμό του ατόμου χωρίς καν να το συνειδητοποιήσουν πλήρως ότι αυτό έκαναν. Μην σώζεις τον εθισμένο. Αφήστε τον να βιώσει τις συνέπειες της ασθένειάς τους. Πολλές φορές, οι άνθρωποι δεν μπορούν να αλλάξουν μέχρι να αναγκαστούν. Μην υποστηρίζετε οικονομικά τον εξαρτημένο ή τον εθισμό του. Πολλά μέλη της οικογένειας και φίλοι αγοράζουν είδη παντοπωλείου, παρέχουν οικονομική βοήθεια για να πληρώσουν δικαστικά πρόστιμα ή δικηγόρους ή πληρώνουν ενοίκιο για να βοηθήσουν κάποιον, αλλά συνήθως αυτό παρατείνει την ασθένεια του, καθώς οι τοξικομανείς είναι σε θέση να αποφύγουν τις συνέπειες.

Συμβουλή #6: Έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες

Μην κάνεις κήρυγμα στον εθισμένο. Συνήθως δεν μπορούν να ακούσουν τι λέτε. Συνεχίστε να τους κρατάτε υπόλογους και τις άρρωστες πράξεις τους και προσφέρετε βοήθεια για να τους κατευθύνετε στη θεραπεία που χρειάζονται. Μην περιμένετε από τους τοξικομανείς να τηρούν υποσχέσεις, δεν είναι σε θέση να το κάνουν κατά τη διαδικασία της ασθένειάς τους. Μην αντιδράς με οίκτο ή θυμό.

Συμβουλή #7: Φροντίστε τον εαυτό σας

Η εστίαση στη δική σας ζωή είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον εξαρτημένο. Εάν είστε αγχωμένοι λόγω των προβλημάτων τους, πέρα από τα δικά σας, δημιουργεί δυσαρέσκεια και καταπόνηση του εαυτού σας. Είναι δύσκολο να θέλεις να βοηθήσεις κάποιον που έχει δημιουργήσει τόσες δυσκολίες στη ζωή σου. Φροντίζοντας τον εαυτό σας μέσω της άσκησης, του άφθονου ύπνου, της κοινωνικοποίησης και της υποστήριξης, μπορεί να είστε σε καλύτερη θέση να βοηθήσετε τον αγαπημένο σας όταν είναι έτοιμος να δεχτεί τη βοήθεια.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι δεν είστε μόνοι. Πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται με αυτά τα ζητήματα κάθε μέρα και είναι ζωτικής σημασίας να λάβετε την υποστήριξη που χρειάζεστε.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατάχρηση ουσιών ή αν κάποιος πλησίον σας αναζητά θεραπεία για αυτήν, μην διστάσετε να καλέσετε τώρα στην τηλεφωνική γραμμή του κέντρου μας 2392023749

Για ανώνυμη διαδικτυακή ενημέρωση και στήριξη σχετικά με θέματα εξαρτησης επισκεφτείτε το www.apexartisi-online.com η καλέστε μας στο 6937480916