7 Σημάδια που μαρτυρούν οτί ο αγαπημένος σας άνθρωπος κάνει χρήση βενζοδιαζεπαμινών

 

Οι βενζοδιαζεπίνες είναι μια ψυχοδραστική κατηγορία καταθλιπτικών, συνταγογραφούμενων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται συνηθέστερα για τη θεραπεία του άγχους και της αϋπνίας. Τα φάρμακα έχουν πολλές χρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ως χαλαρωτικό, καταπραϋντικό-υπνωτικό και ηρεμιστικό.

Εκτός από το άγχος και την αϋπνία, οι βενζοδιαζεπίνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία μιας σειράς καταστάσεων, όπως διαταραχές ύπνου, κρίσεις, απόσυρση αλκοόλ και κρίσεις πανικού. Οι κοινές βενζοδιαζεπίνες περιλαμβάνουν αλπραζολάμη (Xanax), κλοναζεπάμη (Klonopin), διαζεπάμη (Valium), λοραζεπάμη (Ativan) και θεμαζεπάμη (Restoril).

Επειδή οι βενζοδιαζεπίνες είναι φάρμακα που συνταγογραφούνται από γιατρό, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ούτε καταλαβαίνουν τους κινδύνους που συνδέονται με αυτά τα φάρμακα, αλλά η κατάχρηση βενζοδιαζεπίνης μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό, φυσική εξάρτηση, ανοχή και κίνδυνο υπερδοσολογίας.

Για αυτούς τους λόγους, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια της κατάχρησης βενζοδιαζεπίνης, ώστε να μπορείτε να βοηθήσετε τον αγαπημένο σας για να αναζητήσετε θεραπεία εάν είναι απαραίτητο.

Τα παρακάτω είναι τα 7 σημάδια που απο βενζοδιαζεπίνες είναι :

1. Αλλαγές στη συμπεριφορά

Ένα άτομο που ξεκινά να καταχράζεται τις βενζοδιαζεπίνες μπορεί να εμφανίζει λεπτές έως εμφανείς συμπεριφορικές αλλαγές. Οι βενζοδιαζεπίνες περιέχουν ιδιότητες που χαλαρώνουν, συμπιέζουν, καταπραΰνουν ή / και επιβραδύνουν τις λειτουργίες του σώματος.

Το άτομο που λαμβάνει βενζοδιαζεπίνες διαφορετικές από τις συνταγογραφούμενες (σε υψηλότερες ή συχνές δόσεις) μπορεί να εμφανίζει ενδείξεις:

υπερβολική υπνηλία

λήθαργος

νωθρότητα

αδράνεια

έλλειψη ενδιαφέροντος για τις γύρω περιοχές ή καθημερινές δραστηριότητες και ευθύνες

Η κατάχρηση βενζοδιαζεπίνης μπορεί να προκαλέσει την είσοδο ενός ατόμου σε κατάσταση παρόμοια με τη δηλητηρίαση με οινόπνευμα, καθώς οι αναστολές μπορεί να μειωθούν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δραστικές αλλαγές στη συμπεριφορά, όπως ακραίες ομιλίες ή ευερεθιστότητα που συνήθως δεν είναι χαρακτηριστικές της προσωπικότητας κάποιου. Η κακή χρήση των βενζοδιαζεπινών δημιουργεί επίσης μια κατάσταση ευφορίας, οπότε ένα άτομο μπορεί να φαίνεται ασυνήθιστα ευτυχισμένο επίσης.

2. Φυσικές Αλλαγές

Επειδή οι βενζοδιαζεπίνες είναι συνταγογραφούμενα φάρμακα, ένα άτομο που τους κακομεταχειρίζεται μπορεί να παρουσιάσει φυσικές αλλαγές ή παρενέργειες.

Τα φυσικά συμπτώματα του αγαπημένου σας ατόμου είναι ότι η βενζοδιαζεπίνες μπορεί να περιλαμβάνει:

αλλαγές στη σεξουαλική  απόδοση

δυσκοιλιότητα

ζάλη, ζάλη

ξερό στόμα

πονοκέφαλο

ναυτία

σάλιωμα

Τα άτομα που έχουν ήδη εξαρτηθεί φυσικά από τις βενζοδιαζεπίνες θα βιώσουν επίσης δυσάρεστα, ακόμη και οδυνηρά, συμπτώματα στέρησης αν σταματήσουν ή μειώσουν τη χρήση τους. Τα συμπτώματα στέρησης για τις βενζοδιαζεπίνες μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνα και η αποτοξίνωση δεν πρέπει να επιχειρείται μόνη της. Εάν παρατηρήσετε τα ακόλουθα σημάδια απομάκρυνσης, ο αγαπημένος σας θα πρέπει πιθανότατα να αναζητήσει αμέσως θεραπεία: μυϊκό πόνο ή δυσκαμψία, επιληπτικές κρίσεις και καρδιακές παλμούς.

Η υπερδοσολογία είναι επίσης ένας πολύ πραγματικός κίνδυνος κατάχρησης βενζοδιαζεπίνης και ιατρικής έκτακτης ανάγκης. Τα σημάδια υπερδοσολογίας της βενζοδιαζεπίνης περιλαμβάνουν την κατάθλιψη του κεντρικού νευρικού συστήματος (όπως η επιβράδυνση της αναπνοής και οι καρδιακοί ρυθμοί), ο ανεπιθύμητος λόγος, οι αλλαγές στον συντονισμό και η κίνηση και τα σημάδια δηλητηρίασης.

3. “Doctor Shopping”

Ένα άτομο που καταχράται τις βενζοδιαζεπίνες πιθανότατα θα τελειώσει τη συνταγή τους. Όταν συμβεί αυτό, το άτομο μπορεί να ξεκινήσει την «αγορά γιατρών» ή να ζητήσει τη συνταγή από πολλούς γιατρούς ταυτόχρονα σε μια προσπάθεια να πάρει το ποσό των ναρκωτικών που θέλουν. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όσους έχουν γίνει εξαρτημένοι από τις βενζοδιαζεπίνες, καθώς τα συμπτώματα στέρησης θα παρακινήσουν το άτομο να αναζητήσει γρήγορα και συχνά τη χρήση των φαρμάκων.

Πριν από έναν γιατρό να τραβήξει ένα άτομο που ψωνίζει γύρω από το φάρμακο, μπορεί να συνταγογραφήσει στον ασθενή ένα φάρμακο βενζοδιαζεπίνης ταυτόχρονα με άλλους γιατρούς. Η συχνή κατάχρηση βενζοδιαζεπινών μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική δόση ή / και εθισμό ή εξάρτηση, οπότε είναι καλύτερο να αναγνωρίσουμε αυτή τη συμπεριφορά νωρίς.

4. Αυξημένοι κίνδυνοι για την υγεία

Ένα άτομο που καταχράται τις βενζοδιαζεπίνες μπορεί να βιώσει έναν αριθμό αυξημένων κινδύνων για την υγεία ως αποτέλεσμα. Πολλοί από αυτούς τους κινδύνους προκύπτουν άμεσα από την κατάχρηση ή τις παρενέργειες του φαρμάκου. Για παράδειγμα, οι βενζοδιαζεπίνες προκαλούν ένα άτομο να γίνει ήρεμο, καταπραϋντικό ή λήθαργο. Αυτό το είδος αδράνειας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε έλλειψη φαγητού και αυξημένο ύπνο, που μπορεί να σημαίνει απώλεια βάρους και κακή διατροφή και τελικά να επηρεάσει τη συνολική υγεία.

Σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία είναι εκείνοι που συνδέονται συχνά με την στέρηση υπερβολικής δόση, συμπεριλαμβανομένων παραισθήσεων, επιληπτικών κρίσεων και δύσπνοιας, και μπορεί να είναι αρκετά σοβαρές ώστε να οδηγήσουν σε χαμηλή αρτηριακή πίεση, αυτοκτονικές σκέψεις, υπερβολική κατάθλιψη και κώμα.

Ένα άτομο που έχει μια ανεπιθύμητη ή αλλεργική αντίδραση στις βενζοδιαζεπίνες μπορεί επιπλέον να παρουσιάσει ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως δερματικό εξάνθημα.

5. Ανάμιξη βενζοδιαζεπινών με αλκοόλη

Ίσως οι πιο επικίνδυνοι κίνδυνοι για την υγεία προέρχονται από την ανάμιξη βενζοδιαζεπινών με άλλα φάρμακα, ιδιαίτερα με άλλα κατασταλτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος όπως το αλκοόλ. Επειδή τα φάρμακα προκαλούν παρόμοιες αντιδράσεις στο σώμα, η ανάμιξη των δύο ενισχύει συχνά τα αποτελέσματα κάθε ουσίας.

Εάν ένα άτομο αναμειγνύει μια βενζοδιαζεπίνη με μια άλλη ουσία, αυτό είναι ένα έντονο σημάδι κατάχρησης, τα αποτελέσματα των οποίων μπορεί να είναι ισχυρά. Η ανάμειξη των ναρκωτικών με το αλκοόλ σημαίνει ότι το άτομο έχει δημιουργήσει ανοχή στις επιδράσεις των βενζοδιαζεπινών ή ότι δεν αισθάνονται πια την ίδια υψηλή ευφορία που κάποτε αισθάνθηκαν κατά τη λήψη των φαρμάκων. Το άτομο πιθανώς πίνει αλκοόλ για να αυξήσει τις πιθανότητες να βιώνει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Οι βενζοδιαζεπίνες δεν είναι ασφαλείς να αναμειγνύονται με το αλκοόλ, ακόμη και με μέτρο, οπότε αν κάποιος εμφανίζει σημάδια ανάμιξης βενζοδιαζεπινών με αλκοόλ (οξεία δηλητηρίαση, ζάλη, ομιλία ή σημεία υπερδοσολογίας), είναι καλύτερο να αναζητήσετε βοήθεια αμέσως.

6. Αναζητώντας το φάρμακο μέσω άλλων μέσων

Όταν ένα άτομο δεν έχει πλέον πρόσβαση σε μια συνταγή βενζοδιαζεπίνης, μπορεί να προσπαθήσει να το αναζητήσει με άλλα μέσα. Μπορεί επίσης να προσπαθήσουν να ζητήσουν από συγγενείς ή φίλους  τα ναρκωτικά αν γνωρίζουν ότι το άτομο έχει το φάρμακο. Εάν το άτομο αρνείται ή αν το άτομο που κάνει κατάχρηση βενζοδιαζεπίνες δεν θέλει το αγαπημένο τους πρόσωπο να γνωρίζει ότι κάνουν κακή χρήση των ναρκωτικών, μπορεί να πάρει τη συνταγή χωρίς άδεια.

Εάν ένα άτομο δεν έχει καμία από αυτές τις επιλογές, μπορεί να προσπαθήσει να αναζητήσει αυτά τα φάρμακα παράνομα στους δρόμους. Οι βενζοδιαζεπίνες είναι, δυστυχώς, κοινά φάρμακα κατάχρησης, έτσι ώστε να μπορούν να αποκτηθούν αρκετά εύκολα. Ψάξτε για τυχόν σημάδια του αγαπημένου σας προσώπου που να φιλοξενεί μυστικά, να διεξάγει μυστικές συναντήσεις ή εξόδους, να παίρνει χρήματα που δεν ανήκουν σε αυτά ή να κρύβουν πράγματα (μπορεί να προσπαθήσουν να καταστήσουν τις παράνομες συνταγές τους σε μια δυσδιάκριτη θέση).

7. Σημάδια εξάρτησης ή εξάρτησης

Η κατάχρηση βενζοδιαζεπινών μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε εθισμό ή / και εξάρτηση εξαιτίας της έντονα εθιστικής φύσης των φαρμάκων. Στην πραγματικότητα, ένα άτομο που εκμεταλλεύεται βενζοδιαζεπίνες μπορεί να γίνει εθισμένο ή εξαρτημένο μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες.

Ο εθισμός εμφανίζεται όταν ένα άτομο εξαρτάται ψυχολογικά από μια ουσία. Εάν ένα άτομο κάνει κατάχρηση  τις βενζοδιαζεπίνες αρκετά ώστε ένας αγαπημένος άνθρωπος να παρατηρήσει την κατάχρηση, είναι πιθανό ότι έχουν ήδη εθιστεί.

Σημάδια εθισμού βενζοδιαζεπίνης μπορεί να περιλαμβάνουν:

Έμονη αναζήτηση και χρήση ναρκωτικών

Χρήση  των φάρμακων, ανεξάρτητα από την βλάβη που δημιουργεί  στον εαυτό τους, σε άλλους ή σε συνέπειες

απώλεια ελέγχου στη χρήση βενζοδιαζεπίνης

άρνηση εθισμού

κρύβοντας τη χρήση ναρκωτικών ή την αναζήτηση φαρμάκων ή προσπαθώντας να κρύψουν τις αλλαγές στις συμπεριφορές

Η εξάρτηση είναι η προϋπόθεση ότι εξαρτάται φυσικά από μια ουσία και είναι υπεύθυνη για την πρόκληση συμπτωμάτων στέρησης. Η απόσυρση από βενζοδιαζεπίνες μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή όταν δεν αντιμετωπιστεί σωστά.

Τα σημάδια της εξάρτησης από τη βενζοδιαζεπίνη μπορεί να περιλαμβάνουν ισχυρή επιθυμία για το φάρμακο, συμπτώματα στέρησης, απώλεια ελέγχου και ανοχής.

Θεραπεία για την κατάχρηση βενζοδιαζεπίνης και τον εθισμό

Αν υποψιάζεστε ότι το αγαπημένο σας πρόσωπο καταχράται τις βενζοδιαζεπίνες και ότι παρουσιάζουν οποιαδήποτε σημάδια χρήσης, μπορεί να είναι ωφέλιμο να αναζητήσετε επιλογές θεραπείας πριν εμφανιστούν οποιεσδήποτε δυσμενείς επιπτώσεις. Επειδή οι βενζοδιαζεπίνες μπορούν γρήγορα να οδηγήσουν σε σωματική εξάρτηση και τα συμπτώματα απόσυρσης μπορεί να είναι επικίνδυνα, είναι συνήθως καλύτερο για τα άτομα με εθισμό ή εξάρτηση από την βενζοδιαζεπίνη να αναζητήσουν θεραπεία σε θεραπευτικά κέντρα εξαρτημένων ατόμων. 

Ο εθισμός είναι μια χρόνια ασθένεια και απαιτεί καθημέρινο αγώνα προς την πλήρη ανάρωση . Τα προγράμματα εσωτερικής νοσηλείας περιλαμβάνουν μια σειρά θεραπειών και τεχνικές διαχείρισης για να βοηθήσουν τα άτομα να μάθουν να διαχειρίζονται τον εθισμό και την εξάρτηση στην καθημερινότητά τους.