Σχετικά με εμάς

Η ιστορία μας


Η δημιουργία του συμβουλευτικού κέντρου εξαρτημένων ατόμων Αυτογνωσία οφείλεται σε ένα ζευγάρι: τον Κώστα Λαχανά και την Εύα Καρανάσιου. Πρόκειται για δύο ανθρώπους οι οποίοι, μολονότι είχαν έρθει σε επαφή με ενδεχομένως μία από τις πιο δύσκολες μορφές εθισμού, κατάφεραν να αφήσουν πίσω τους τις καταχρήσεις και να ζήσουν ευτυχισμένοι.

Όλα ξεκίνησαν, όπως γίνεται συνήθως, στην πρώιμη εφηβεία. Καμία από τις στερεοτυπικές αιτίες που ο κόσμος έχει στο μυαλό του για τη χρήση δεν ίσχυε στην περίπτωσή τους. Ο Κώστας και η Εύα δεν προέρχονταν από κάποια άπορη ή δυσλειτουργική οικογένεια, ούτε από κάποιο περιθωριοποιημένο περιβάλλον. Παρόλα αυτά, και οι δύο είχαν προδιάθεση απέναντι στην ασθένεια  της εξάρτησης και σύντομα εμφάνισαν το κύριο σύμπτωμα: την ακαταμάχητη έλξη απέναντι στις ναρκωτικές ουσίες και το αίσθημα ανταμοιβής και ικανοποίησης που αυτές προκαλούν.

Μέχρι τα είκοσι χρόνια τους είχαν ήδη γίνει συστηματικοί χρήστες «σκληρών» ναρκωτικών. Οι γονείς τους, στερημένοι από τις κατάλληλες γνώσεις, δεν ήξεραν πώς να τους βοηθήσουν. Ευτυχώς, όμως, αυτό άλλαξε. Χάρη στην καθοδήγηση από ομάδες υποστήριξης γονέων, κατάφεραν να στρέψουν τα παιδιά τους στην αναζήτηση θεραπείας. Είχε ήδη συμπληρωθεί μία δεκαετία από τότε που εκείνα πρωτομπήκαν στο σκοτεινό κόσμο της εξάρτησης.

Ο στόχος μας


Στο θεραπευτικό κέντρο απεξάρτησης Αυτογνωσία πιστεύουμε σε μία βασική αποστολή: στην παροχή ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής θεραπείας με βάση τις ατομικές ανάγκες του εκάστοτε ενδιαφερόμενου αλλά και τις ιδιαίτερες συνθήκες του προσωπικού περιβάλλοντός του (οικογενειακό περιβάλλον, χώρος διαμονής κτλ.).

Για να επιτύχουμε σε αυτή την αποστολή επενδύουμε ιδιαίτερα στο συνδυασμό προσωπικής-ομαδικής εμπειρίας, στην κατάρτιση και την ενσυναίσθηση (empathy) του προσωπικού μας καθώς και στην άνεση των εγκαταστάσεών μας. Ταυτόχρονα, πιστεύουμε ότι η εξάρτηση δεν καταπολεμάται μόνο εντός των τεσσάρων τοίχων του κέντρου αλλά είναι μία συνεχής και σύνθετη διαδικασία. Για αυτό το λόγο, δουλεύουμε και «από μέσα προς τα έξω», παρέχοντας στήριξη και συμβουλές στους οικείους του εξαρτημένου με σεβασμό και υπευθυνότητα. Τέλος, είμαστε στο πλευρό του θεραπευμένου και μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, έτοιμοι να λύσουμε απορίες, να προσφέρουμε πρακτική βοήθεια ή να επέμβουμε σε εκ νέου υποτροπές.Έτος ίδρυσης
0

Η συνέχεια δόθηκε σε μία ομάδα αυτοβοήθειας. Εκεί ήταν που η Εύα και ο Κώστας πρωτοήρθαν σε επαφή. Τα κοινά τους βιώματα και η διάθεση για ζωή τούς ένωσαν και το πολυπόθητο happy end ήρθε. Πλέον έχουν δημιουργήσει τη δική τους οικογένεια με δύο παιδιά και αφοσιώνονται πλήρως στη λειτουργία του κέντρου συμβουλευτικής Αυτογνωσία.

Παρόλα αυτά, ακόμα και σήμερα θεωρούν oτι κανένα happy end δεν είναι δεδομένο. Ο αγώνας ενάντια στην εξάρτηση, μία ασθένεια που ποτέ δεν θεραπεύεται τελείως, είναι εφ’ όρου ζωής. Τουλάχιστον, όμως, τώρα γνωρίζουν ότι με την κατάλληλη στήριξη μία φυσιολογική ζωή είναι εφικτή. Και αυτό είναι το δίδαγμα που δεν παύουν να μοιράζονται με όσους ανθρώπους ακούν την ιστορία τους.