Είπαν για εμάς – Video

Είπαν για εμάς – Συνέντευξη στον «Off Magazine»

Καλώς ορίσατε στο OFF magazine!

Καλώς σας βρήκαμε και σας ευχαριστούμε για το βήμα που μας δίνεται να παρουσίασουμε τον χώρο μας και την πολύετη δούλεια που κάνουμε στον χώρο τον εξαρτήσεων.

Μου άρεσε πολύ η ιστορία σας και ήθελα να την μοιραστώ με τον κόσμο. Πείτε μας δυο λόγια γι’αυτήν!

Γνωριστήκαμε το 2004 αφού είχαμε δώσει ο καθένας μας τον προσωπικό μας αγώνα και είμασταν μεγάλο διάστημα «καθάροι απο όλες τις ουσίες». Από πολύ νώρις γεννήθηκε η ιδέα της «ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ» και έναυσμα γιανα γιανα υλοποιηθεί η ιδέα μας ήταν η ανάγκη να βοηθήσουμε ανθρώπους εξαρτήμενους σαν εμάς όχι μεσά απο την κρίτικη, τα σκληρά όρια, την εργασιοθεραπεία και τους ιδρυματικούς χώρους άλλα μέσω της ταύτισης, της αγκαλιάς και μέσα πολύ εντατική, συστηματική δουλειά με την ψυχούλα τους σε ένα χώρο που τους δίνει ποιότητα και ηρεμία και σωστή καθοδήγηση και το πιο σημάντικο είναι ότι όλο αυτό υλοποιείται από ανθρώπους που το έχουν ζήσει.

Πιστεύετε πως υπάρχει λύση στις εξαρτήσεις; Υπάρχει σωτηρία;

Φυσικά και υπάρχει, άλλωστε αν δεν υπήρχε σωτήρια δεν θα είμασταν έδω να επικοινωνήσουμε τον αγώνα μας. Αποδεδειγμένα πια ο εθισμός είναι αρρώστια και όπως όλες οι χρόνιες αρρώστιες (διαβήτης, άσθμα, καρδιακή ανεπάρκεια) και είναι διαχειρισιμη, χρειάζεται την κατάληλη θεραπεία και όταν λέμε θεραπεία δεν εννούμε φάρμακα και αντικατάστατα στα οποία είμαστε αντίθετοι άλλα εντατική δούλέια με τον εαυτό τους ο καθένας. Στόχος είναι να καταφέρουμε τους ανθρώπους που έρχονται σε έμας να έρθουν σε επαφή με τον εαυτό τους, την αλήθεια γύρω τους και στα συναισθήματα τους όπου χρόνια είναι παγωμένα και επαναπροσδιόρισουν την ζωή τους.

Ο αλκοολισμός ή ο εθισμός στα ναρκωτικά είναι ισχυρότερος;

Μετά απο πολύετη εμπειρία θα λέγαμε ότι ο «αλκοόλισμος» είναι πιο ύπουλος για τον λόγο το ότι αλκοόλ είναι μια ουσία κοινωνικά αποδέκτη, ο εξαρτημένος μπορεί να την βρεί παντού χώρις παραβατικότητα και δυστυχώς, οι εξαρτημένοι απο το αλκοόλ, για αυτούς τους λόγους αργούν να πάρουν την απόφαση για θεραπεία.

Οδηγούν τα ίδια αίτια έναν άνθρωπο και στα δύο;

Ένα είναι το βασικότερο αίτιο που δημιούργει την τάση, την ροπή και αυτό είναι ο εθισμός. Ο εθισμός είναι μία χρόνια αρρώστια παγκωσμίος πια αναγνωρισμένη εδώ και 40 χρόνια όπου χαρακτηριστικό της είναι η συνεχή ψυχαναγκαστική χρήση ουσιών που δύσκολα μπορεί να ελεγχεί, παρά τις επιβλαβείς συνέπειες που δημιουργεί.

Τι αναζητά κανείς, στις ναρκωτικές ουσίες;

O εξαρτημένος αναζήτα να παγώσει τα συναισθήματα που του προκαλέι η πραγματικότητα του, τα « τραύματα» του γιατι δεν μπορεί να τα διαχειριστεί, για αυτό και οι ουσίες λειτούργουν και ως μια μορφή «φαρμάκου» στην περιόδο της χρήσης ουσιών.

Ισχύουν τα ίδια πράγματα για μία γυναίκα και για έναν άντρα;

Η διαφορές που υπάρχουν στην περίοδο της χρήσης είναι ότι οι γυναίκες «βολεύονται» πιο εύκολα στο να βρούνε την δόση τους μέσα απο σχέσεις με άλλους χρήστες, είτε σαν αντάλαγμα το σέξ με αποτέλεσμα να είναι πιο δύκολο να παρθεί η απόφαση στο να ξεκινήσειη θεραπεία.

Υπάρχει κρίσιμη ηλικία που σε οδηγεί πιθανότερα σε εξαρτήσεις;

Βάση της στατίκης του κέντρου μας είναι ότι η πιο συχνή ηλικία όπου ξεκινάει κάποιος την γνωριμία του με τις ναρκωτικές ουσίες είναι το διάστημα 14-16 ετών, το διάστημα δηλαδή όπου εξελίσεται και η εφηβεία παράληλα.

Πότε θεωρείται ένα άτομο εθισμένο;

Ένα άτομο θεωρείται εξαρτημένο όταν χρήση του είναι ψυχαναγκαστίκη παρόλο την καταστράφη που εξελίσεται γύρω, περιέχει έντονη άρνηση στο να αποδέχτει το πρόβλημα του και παραφρόσυνη κάνοντας συνέχεια και τα ίδια λάθη αναμένοντας διαφορετικό αποτέλεσμα.

Μπορεί κάποιος να βρίσκεται σε σχέση με ένα εθισμένο σε ουσίες άτομο και να μην το ξέρει;

Φυσικά και μπορεί και είναι και πόλυ σύνηθες διότι ο εξαρτημένος άνθρωπος έχει έντονη πειθώ και χειριστικότητα και πολυ μεγάλη μαεστρια μπορεί να “θολώνει τα νέρα” γύρω και να γοητεύει. Βέβαια όσο ο εθισμός εξελίσεται σε χρόνικη διάρκεία είναι δύσκόλο κάποιος να κρύψει το προβλήμα του.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε όταν καταλάβουμε πως κάτι συμβαίνει στον άνθρωπό μας;

Το πρώτο και βάσικοτερο βήμα είναι να ζητησούμε βοήθεια απο δόμες και ανθρώπους όπου το έχουν περάσει. Να μήν το κρύψουμε, να μην προσπαθείσουμε να το κρύψουμε και το αντιμετωπίσουμε μόνοι μας φωβουμενοι για το κοινωνικο μας περιβαλλον γιατι δυστυχως αυτος είναι ο αρχικός χειρισμός την Ελληνική οικογένειας. Χάνεται πολύτιμος χρόνος κλείνοντας τον εξαρτημένο μέσα στο σπίτι με αντικαταστάση φαρμάκων ή με γεωγραφικές αποδράσεις με την ελπίδα να ξέχασει τι έκανε. Είναι μία χρόνια αρρώστια οπώς τόσες άλλες και μπορεί να ελέγχει.

Πρέπει να τον πιέσουμε ή να τον αφήσουμε να μας μιλήσει όταν θα είναι έτοιμος;

Η στάση που πρέπει να κρατήσουμε δεν είναι μία στάση που αρμόζει σε όλους γιααυτό και ξαναγυρνάμε ότι το οικείο περιβάλλον ΠΡΕΠΕΙ να ζήτησεί βοήθεία σε κατάληλες δόμες γιανα λάβει την κατάληλη συμβουλευτική και καθοδήγηση. Αν δεν υπάρξει σώστη εξατομικευμένη καθοδήγηση θα άργησει να επελθει ανναρωση και ισως δεν συμβει και ποτε.

Πείτε μας για το δικό σας έργο.

Το δικό μας έργο εδώ και σχεδόν 10 χρόναι στο θεραπευτικο κεντρο εξαρτημενων ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ είναι να προσφέρουμε στον εξαρτημένο απο ναρκώτικα, αλκόολ ή τζόγο ένα αξιοπρέπες περιβάλον όπου θα τον φιλοξενήσουμε γαι το διάστημα που θα χρείαστει, μιά μεγάλη αγκαλιά και κατανοήσει για το πρόβλημα του διότι όσοι εργαζόμαστε στο κέντρο ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ έχουμε βιώσει την εξαρτήση απο ουσίες και αυτό είναι πού σημαντίκο για αυτή την “νέα άρχη” του και κυριώς ένα πρωτυπό θεραπευτικό πλαισίο, άρτια δομημένο, εξατομικευμένο για το κάθε άτομο με πολυ μεγαλά ποσοστά επιτυχίας. Στην μεριμνά μας βεβαιώς είναι και το οικογενειακό περιβάλλον του κάθε εξαρημένου οπού παράληλα παρέχεται συμβουλευτική υποστήριξη και καθοδήγηση.

Τι σας έμαθε ως τώρα η ζωή;

Ό,τι και να έρθει στην Ζωή μπορείς να το αντιμετωπίσεις ζητώντας βοήθεια απο τους κατάλληλους ανθρώπους.

Τι συμβουλεύετε τους νέους μας;

Τα ναρκώτικα δεν είναι ελευθερία, καταλήγουν σε μια προσώπικη φυλακή. Είναι ωραία να ζεις ελεύθερος, μακρία απο εξαρτήσεις και καταναγκασμούς.