Εξάρτηση

Μία παραγκωνισμένη ασθένεια

Άσχετα με το ποια είναι η ουσία που προκαλεί το πρόβλημα, η θεραπευτική κατεύθυνση του πρότυπου θεραπευτικού κέντρου Αυτογνωσία είναι μία και μοναδική: η εξάρτηση δεν είναι συνειδητή επιλογή του χρήστη αλλά ασθένεια.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μία πολύπλοκη διαταραχή στα σημεία του εγκεφάλου που προσφέρουν το αίσθημα της ικανοποίησης-ανταμοιβής, η οποία δημιουργεί στο άτομο την ακαταμάχητη ανάγκη να αποκτήσει πρόσβαση σε κάποια ουσία ή συμπεριφορά που το ευχαριστεί. Η διαταραχή αυτή στη συμπεριφορά του εγκεφάλου κρύβεται πίσω από κάθε εθισμό, μικρό (π.χ. φαγητό, κάπνισμα) και μεγάλο (π.χ. αλκοόλ, ναρκωτικά, τζόγος). Ο χαρακτηρισμός της εξάρτησης ως ασθένειας είναι αποδεκτός τόσο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), όσο και από την Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση (APA).

Παρόλα αυτά, η εξάρτηση συνεχίζει να είναι ένα βαθιά εδραιωμένο ταμπού. Σύμφωνα με τον Michael Botticelli, πρώην επικεφαλής της Εθνικής Πολιτικής για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών (ΗΠΑ), μόνο ένας στους εννέα εξαρτημένους Αμερικάνους λαμβάνει θεραπεία.

Για αυτό το λόγο, στο συμβουλευτικό κέντρο υποστήριξης Αυτογνωσία θεωρούμε ότι ο εξαρτημένος και οι οικείοι του δεν πρέπει να εθελοτυφλούν, ούτε να κατηγορούν τον εαυτό τους για το πρόβλημα. Πρέπει, αντίθετα, να το αναγνωρίσουν και να δράσουν για την επίλυσή του, όπως θα έκαναν με κάθε άλλο πρόβλημα υγείας.